Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH PODNIO KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV MILORADA DODIKA
Autor: Fena
Objavljeno: 26. September 2018. 15:09:00


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) uputio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i okružnim tužilaštvima u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjava na stranačkim skupovima u prethodnom periodu, a u kojima su, kako tvrde, iznesene "prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i drugim građanima s ciljem uticaja na birače i pridobijanja podrške na izborima".

- U izjavama Dodika na javnim skupovima održanim u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom, od 18. do 22. septembra, postoje elementi krivičnih djela definisanih Krivičnim zakonikom RS koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju, te povreda slobode opredjeljenja birača, - tvrdi se u saopćenju TI BIH.

Pored toga, dodaju i da član 151. Krivičnog zakona BiH zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomoskog stanja kako bi se uticalo na birače, te je stoga TI BiH, osim okružnim tužilaštvima koja su nadležna za krivična djela počinjena u Banjoj Luci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužilaštvu BiH.

- Dodik je, koristeći uticaj koji ima kao predsjednik RS, na javnim skupovima u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i konstatovao da je pomoć i isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD.

Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju UKC RS je izjavio i da zdravstveni radnici, koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plate. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko, na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu, da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za SDS i Vukotu Govedaricu, - tvrdi se u saopćenju TI BiH.

Osim krivičnih prijava, uputili su i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog, kako navode, kršenja Izbornog zakona, po članu 7.3 tačka 4., koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobijanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

Uz sve upućene prijave, priloženi su i video snimci spornih izjava.

TI BiH poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama, zbog, kako navode, sve prisutnije prakse nosilaca funkcija da koriste svoj uticaj i prisustvo u javnosti da direktnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedozvoljeno utiču na volju birača i izvrše pritisak s ciljem uticaja na izbore.Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: