Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

KOMŠIĆ: ČOVIĆ TREBA PRIHVATITI MINIMUM CIVILIZACIJSKIH VRIJEDNOSTI
Autor: B.net
Objavljeno: 25. September 2018. 01:09:56


Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u između ostalog na skupovima u Vitezu i Donjem Vakufu predstavio i svojevrsnu civilizacijsku ponudu HDZ-u i Draganu Čoviću, koja ima za cilj prihvatanje civilizacijskih vrijednosti i odbacivanje svega onoga što se ne može nazvati niti evropskim niti civilizacijskim vrijednostima.

- Polazeći od činjenice da je član Predsjedništva BiH ujedno i kolektivni šef države, da predstavlja našu državu u svijetu, pa i pred Ujedinjenim nacijama, od izuzetne je važnosti kakve vrijednosti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zastupa. Bosankohercegovačka javnost upoznata je sa činjenicom da ja zastupam vrijednosti građanske i multietničke Bosne i Hercegovine, da zastupam proces suočavanja s prošlošću, osudu zločina i zločinačkih projekata. Nažalost, stvari ne stoje tako s mojim protukandidatom. S tim u vezi pozivam Dragana Čovića da:

1) Prihvati presude Haškog tribunala i ogradi se od osuđenih zločinaca: Tražim da nedvosmisleno prihvati presudu suda Ujedinjenih nacija odnosno Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu "Prlić i drugi", te javno, ovim riječima kaže da su ZA NJEGA Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, i Dario Kordić, ratni zločinci, te da on osuđuje politiku koju je vodilo ratno političko i vojno rukovodstvo tzv. "Hrvatske republike Herceg-Bosne", preciznije, politiku vojnog i političkog vodstva Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđamanom i Gojkom Šuškom, članove UZP-a proglasi zločincima koji su nanijeli neviđenu sramotu hrvatskom narodu počinivši zvjerske zločine nad građanima Bosne i Hercegovine.

2) Da nedvosmisleno odbaci NDH: Tražim da otvoreno i poimenice osudi sva imenovanja ulica, objekata i ustanova po fašistima širom Hercegovine, da neodložno zatraži ukidanje takvih imena ulica i institucija, te da se javno odredi protiv naslijeđa Nezavisne Države Hrvatske. Ovo tražim od njega, ne tražeći pritom da se uopće određuje o vrijednostima NOB-a.

3) Pozove na ukidanje "dvije škole pod jednim krovom" i prekid podjela po etničkim linijama. Da javno osudi sve prakse koje dovode do segregacije i diskriminacije u tzv. 'miješanim zajednicama' Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

4) te u konačnici da javno kaže da odustaje od zahtjeva za uspostavom "trećeg, četvrtog ili bilo kakvog novog entiteta" Federacije BiH, i njenu administrativnu ili u smislu izbornih jednica, podjelu na hrvatski i bošnjački dio.

"Pozivam Dragana Čovića na prihvatanje ovog minimuma civlizacijskih vrijednosti. To je dobro i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i za samu Bosnu i Hercegovinu. Gospodine Čoviću budite hrabri, nemojte robovati pred anticivilizacijom. Ukoliko niste u stanju da prihvatite ovaj civilizacijski minimum, onda morate znati da ste nedostojni funkcije koju obnašate i na koju pretendirate. Budite bolji, a ne gori od Milorada Dodika, nemojte ponižavati ovu državu i njene građane", zaključio je Komšić.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: