Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Sead Milavica, nosilac liste DF-a za Skupštinu Kantona Sarajevo:
POLICIJSKOG KOMESARA GRAĐANI TREBAJU BIRATI DIREKTNO
Autor: B.net
Objavljeno: 24. September 2018. 20:09:20


Sead Milavica, nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo, o izboru policijskog komesara: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno

„Činjenica je da je problem sigurnosti i nepovjerenja u policijske strukture zavladao u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani izražavaju ozbiljne sumnje da se pojedine istrage ne provode potpuno profesionalno i da su pod utjecajem političkih elita“, navodi Milavica.

„Pored očito sporog rada sudova i tužilaštava, građani više nisu sigurni niti da će istražne radnje koje se poduzimaju biti u funkciji otkrivanja istine i počinioca najgorih krivičnih djela. Puno je toga pod upitnikom. Građani pravdu doživljavaju selektivnom. Kako bismo spriječili svaku sumnju da se politika miješa u policijski posao, potrebno je izmijeniti postojeću zakonsku regulativu na kantonalnim i višim nivoima i do policijskog komesara doći voljom građana, birajući između nekoliko kandidata čije će kandidature za uži izbor ponuditi stručna tijela, na osnovu znanja i stečenog iskustva“, dodao je Milavica.

„Ovakav način izbora policijskog komesara putem glasanja građana Kantona Sarajevo mogao bi zaživjeti uporedno s narednim lokalnim izborima, kako sama procedura izbora ne bi građane Kantona dodatno koštala. Nadzor nad radom policijskog komesara bi se temeljio na dosadašnjem načelu djelovanja uz veći upliv struke i precizna mjerenja učinkovitosti u skladu sa evropskim sigurnosnim standardima“, pojasnio je Milavica svoj prijedlog.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: