Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Zenica
PROMOCIJA KNJIGE “KAD ŠUTNJA PROGOVORI” AUTORICE HADŽERE BIŠČEVIĆ-OMEROVIĆ
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 22. September 2018. 15:09:39


Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, u muzeju grada Zenica, petak večer 21. septembra, organizovao je promociju za pamćenje. Ovoga puta, knjiga poezije “Kad šutnja progovori” autorice, Zeničanke po rođenju, Hadžere Biščević-Omerović. Otvarajući promociju, predsjednik KPS “Baton” Amir Ismić podsjetio je na bogatstvo pisane riječi kao amanet dobra, generacijama koje će doći, i zaželio pjesnikinji Hadžeri dobrodošlicu u njenu Zenicu. Muzičkom izvedbom na violini predstavila se mlada violonistica Amina Bajramović, dok sam recitova stihove pjesme “To

Predsjednik KPS "Baton" mr. Amir Ismić otvara promociju
bolan” iz pomenute zbirke. Nakon uvodnih riječi kao moderatora i podsjećanja na susret sa autoricom i njenim suprugom na Uni, najavio sam promotoricu, mladu književnicu iz Zenice, mr. Eminu Selimović, koja je između ostalog o autorici i njenoj poeziji rekla: “Poeziju Hadžere Biščević-Omerović, mogli bismo imenovati inteligentnom poezijom. Poezijom koja je živa i hrabra, koja ima svoje odrednice, mjesta i puteve. Ona je univerzalna, i moderna ali i realistična, i to onoliko koliko je realan i sam život.”

Nakon izlaganja promotorice Emine, zlatni glas Amine Bajramović počastio je prisutne sevdalinkom, da bi o knjizi u nešto dužem izlaganju, ali iscrpno i sa puno emocija govorila književnica iz Maglaja, ili kako je volim zvati poetesa sa dušom, mr. Rašida Muhić, zaključivši:

Hadžerina zbirka poezije “Kad šutnja progovori” je njena lična priča koja dotiče svako čulo. Ona osjeća, sanja, želi, objašnjava. Ona svemu traži smisao. Hrabro korača i sve gleda širom otvorenih očiju, svjesna isprepletenosti što je u njoj i oko nje. Njena je duša okusila spoznaju i ona je hrabro iznosi onako kako umije.”


Ilahijom “Džennetski sastanak” mlada Amina Bajramović je izmamila suze i kod onih tvrđih i pokazala da ovo nije samo promocija, nego nizanje emocija kao bisera nakvašenih suzama. Recitacijom pjesme ”U mirisu lipa rođena”, posvećene rodnoj Zenici, počeo sam najavu autorice i nastavio redati zapisane rečenice iz njenog sjećanja na djetinjstvo.


Amina Bajramović violinom osvaja brojnu publiku


Rođena je u nekadašnjoj ulici Matije Gubca, (današnja Travnička), gdje su poslije rušenja tih prizemnih kuća napravili dječiji vrtić i visoku zgradu. Amidža njene mame, bio je slastičar Ćamil Omerbegović. Došao u Zenicu uz II svj. rat, oženio se, kupio kuću na korzu i slastičarnu, (na mjestu današnje slastičarne “Korzo”). Imao je i transportna drvena bijela kolica, odakle je vadio slatke kolače, orašnice, lančiće od slatkog tijesta, šekerlame. Na glavi je nosio crveni fes, a oko pojasa bijelu kecelju. Na Kočevi (tada kao biser) naučila je plivati. “I sad kad zažmirim, pored mene blješti moja biserna Kočeva”, rekla je u svome prisjećanju autorica knjige “Kad šutnja progovori” Zeničanka po rođenju, koja danas živi na relaciji Goteburg-Sarajevo, pjesnikinja, pravnica, Hadžera Biščević Omerović.

U veoma emotivnom obraćanju koje je prekidano glasom pjesme “Kraj tanana šadrvana” mlade Amine Bajramović, autorica je redala stihove i ono što njeno pjesništvo i čini posebnim, a to je njena duša, potpuno svjesna. Nakon dugog aplauza, i najiskrenijih emocija prisutnih koji su ovoj promociji pohodili iz Jajaca, Šipova, Maglaja, čak Njemačke, odakle je došao bračni par Omerbegović, jer je Ismet sin slastičara Ćamila. Tako je KPS “Baton” još jednom pokazao da zna prirediti kulturni događaj i ostaviti ga kao vrijedan muzejski eksponat u sjećanju ljubitelja pisane riječi.
Ostali prilozi:
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
» VJETROVI SJETE
Eset Muračević | 12. June 2019 17:35
» KUĆNA PORODICA (EHLI-BEJT) ALLAHOVA POSLANIKA (S)
Dr. Mustafa Prljača | 23. May 2019 17:59
» “ZULIJA” KAD MI SE PLAČE, POMISLIM
Said Šteta | 10. May 2019 13:46
» SVJETLO
Said Šteta | 05. May 2019 17:53
» „BATONOVE PRIČE“ U MOSTARU I POČITELJU
Bošnjaci.Net | 29. April 2019 19:30
Ostali prilozi istog autora:
» NA SLOVO OGORČEN
16. August 2019 10:43
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
12. August 2019 05:49
» SVJETLO
05. May 2019 17:53
» POŠTENO O ZLU
17. March 2019 11:59
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
04. March 2019 19:46
» ETO, KOSOVSKI CUKO ZA RUSKI VETO
18. January 2019 18:13
» BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
12. January 2019 16:37