Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PROMOCIJA PRVE HALAL KUHARICE NA SARAJEVO HALAL FAIR-U
Autor: B.net
Objavljeno: 21. September 2018. 14:09:01


Koliko je važan odabir hrane koju jedemo. Koliko svakodnevnoj porodičnoj atmosferi pridonose raznoliki obroci pripremljeni s pažnjom i ljubavlju? Potaknute ovakvim razmišljanjima, a s ciljem promocije halal ishrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak „Nahla“ osmislile su i pripremile prvu halal kuharicu u Hrvatskoj, pod nazivom „Iz Nahline halal kuhinje“.

Promocija ove jedinstvene kuharice održat će se drugog dana Sarajevo Halal Fair-a 28. septembra 2018. godine u 17 sati u Centru Skenderija. Organizatori međunarodnog sajma halal industrije - Sarajevo Halal Fair-a; Bosna Bank International, Islamska razvojna banka i Islamska zajednica u BiH, promocijom ove kuharice žele pomoći u podizanju svijesti o važnosti halal ishrane.

Izdavač kuharice je Centar za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske. Halal ishrana po svojim je karakteristikama u punoj suglasnosti sa savremenim načelima pravilne ishrane, a to su: jesti zdravo, često, umjereno i raznovrsno.

Promotori su Aldin Dugonjić rukovodilac Centra za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske i chef Nihad Mameledžija,a sav prihod od prodaje kuharice namijenjen je za izgradnju Islamskog centra Sisak.

Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair (SHF) od 27. do 29. septembra 2018. bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2018. posebno ističu da je tržište halal proizvoda i usluga jedno od najbrže rastućih na svijetu, što može ilustrirati podatak da potrošnja samo na halal hranu i piće raste gotovo dvostruko više od globalnog rasta prema podacima State of the Global Islamic Economy Report 2017-2018. Prema istom izvještaju, trendovi rasta zabilježeni su i u oblasti halal turizma, farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda, islamskih finansija.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama raste iz godine u godinu i već sada je prisutan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, što je prilika kompanijama iz našeg regiona da se predstave veleprodajnim i maloprodajnim lancima na Sarajevo Halal Fair-u (SHF) 2018.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10