Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} u povodu jednoglasnog usvajanja rezolucije u Parlamentu Kanade kojom se zločini protiv Rohinja muslimana proglašava genocidom
IGK: KANADA OPET POSLUŠALA GLAS ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 21. September 2018. 13:09:34


Saopćenje IGK povodom usvajanja rezolucije o genocidu nad Rohinja muslimanima u Kanadskom parlamentu:

Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zločini protiv Rohinja muslimana proglašavaju genocidom. Sponzor rezolucije je bio liberalni poslanik Andrew Leslie. Istom rezolucijom podržani su navodi Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da je vojska Mijanmara počinila zločine protiv čovječnosti protiv Rohinja muslimana. Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland povodom usvajanja rezolucije je potvrdila da će Kanada nastaviti radi sa međunarodnim subjektima da se odgovorni za genocid procesuiraju, dodajući da Kanađani stoje sa Rohinja muslimanima Kanada će u naredne tri godine izdvojiti 300 miliona dolara za podršku Rohinja muslimanima.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je više od godinu dana bio dio ove veoma važne akcije. Prvo je IGK tražio od Vlade Kanade da poništi počasno kanadsko državljanstvo, dato Aung San Suu Kyi, državnom sekretaru Mjanmara. Zatim je od Vlade Kanade tražio da osudi strašne zločine počinjene od strane vladinih vojnih, paravojnih i policijskih snaga koje su počinile genocid nad Rohinja muslimanima, te da s drugim internacionalnim subjektima Kanada učini sve kako bi se počinioci ovih strašnih zločina priveli pred lice pravde. Na kraju IGK je pismom direktoru Kanadskog muzeja za ljudska prava tražio uklanjanje portreta Aung San Suu Kyi iz muzeja budući da je liderstvo Aung San Suu Kyi u suprotnosti sa osnovnim kanadskim vrjednostima i principima demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine prava – principa na osnovu kojih je dato počasno kanadsko državljanstvo. U ovim aktivnostima IGK je bio partner kanadskih i svijetskih organizacija u misiji borbe za istinu o genocidu nad Rohinja muslimanima.Kao i kod genocida u Srebrenici, Kanada nije šutila. Kanada je još jednom poslušala glas žrtava genocida i odala počast žrtvama genocida u Mjanmaru. Hvala Kanadi za taj istinski ljudski i civilizacijski čin koga ćemo mi znati cijeniti i poštovati. Hvala Kanadskom parlamentu. Još jednom u Kanadi je pobjedila istina i pravda, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: