Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Otvoreni poziv Visokom predstavniku u BiH, ambasadorima SAD i Kanade koji su u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH
INSTITUCIJE IZ SJEVERNE AMERIKE TRAŽE POLITIČKU SUSPENZIJU MILORADA DODIKA, ZBOG KONTINUIRANE ANTIDRŽAVNE KAMPANJE PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE I VELIKO SRPSKE SECIONISTIČKE POLITIKE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. September 2018. 13:09:13

Podrivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političkog subjektiviteta i državno pravnog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine je najopasnija politika i praksa od završetka oružanog djela agresije i genocida. Ovom antibosanskom politikom, kampanjom i praksom Milorad Dodik je ugrozio mir i stabilnost u državi Bosni i Hercegovini, ali i cijele regije i Evrope. Ujedno, najblaže rečeno, ponizio je sve dosadašnje napore SAD, EU i Kanade u vezi mira i bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.


U povodu kontinuiranog napada na državu Bosnu i Hercegovinu, negiranje države i secionističke velikosrpske nacionalističke politike od strane Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta i kandidata za člana Predsjedništva BiH, Institut za istraživanje genocida Kanada (GK), Bošnjačko-američka nacionalan asocijacija (BANA) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), otvorenim pismom obratili su se Valentinu Inzku, Viskom predstavniku u Bosni i Hercegovini, ambasadoru SAD i ambasadoru Kanade koji su u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, od kojih zahtjevaju da Milorada Dodika politički sankcionišu. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovana gospodo,
U ime Bošnjaka, preživjelih žrtava genocida, koji žive u SAD i Kanadi, kao i Amerikanaca i Kanađana, te organizacija potpisnika ovog pisma, pozivamo vas da zbog kontinuiranog antibosanskog djelovanja, što je i antievropsko, antiameričko, antikanadsko,… djelovanje, iz političkog života pod hitno suspendujete Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska i zabranite mu učešće na oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini na poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Uvažena gospodo,
Vama, kao i cijeloj javnosti je dobro poznato, Milorad Dodik sa svojom velikonacionalističkom retorikom, antidržavnom kampanjom protiv Bosne i Hercegovine, negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je presuđen u najvišim internacionalnim sudskim instanacima Ujedinjenih nacija, kontinuirano proizvodi mržnju, ugrožava mir i stabilnost, blokira demokratske procese i evroatlanske integracije u Bosni i Hercegovini.

Na njegovo kontinuirano antibisansko djelovanje, posebno na antidržavnu izjavu da će Srbija i entitet Republika Srpska biti jedna država, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira su imali obaveza da reagiraju. Gospodine Visoki predstavnče, ne shvatljivo da još uvijek niste reagirali na izjave Milorada Dodika koje je rekao u emisiji “Predsjednik govori” (1. septembar 2018.), kada je na upit novinara, citiramo: Da li je vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska, Dodik je odgovorio: NARAVNO JA TO I NE KRIJEM, (video emisije: 30 min i 28 sec); kao i video iste emisije u 34 min i 40 sec, Dodik izjavljuje “BOSNA I HERCEGOVINA NIJE MOJA DRŽAVA”.

Prilog: video clip iz pomenute emisije:Najzad prekršen je član 1.13 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, citiramo: “Prijava za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu, potpisanu od predsjednika političke stranke, kolacije ili nezavisnog kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat u svojim aktivnostima pridržavati Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”. Ovaj član dodatno vas obavezuje da reagirate i sankcionišete sve one koji ga krše.

Uvažena gospodo,
Ovakvo ponašanje jednog visokog političkog zvaničnika koji je sada kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima, slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu, ali i suspenziju iz političkog života države Bosne i Hercegovine, koja je još uvijek ranjena od proteklog krvavog rata. Građani Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju zaslužuju mir, slobodu, dostojanstvo, a ne ponovnu karadžizaciju države. Ponižavanje države Bosne i Hercegovine i njenih naroda je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog, za svakog čovjeka i svaku civilizaciju. Ovakvo nacionalističko ponašanje jednog visokog zvaničnika unosi nemir i strah u javni život Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. Takvo ponašanje unosi nemir i strah i među američke i kanadske Bošnjake, ali i među mnoge Amerikance i Kanađane, koji jesu prijatelji Bosne i Hercegovine i koji su svjesni šta je narod Bosne i Hercegovine preživio u ratnom periodu 1992 - 1995.


Posebno pozivamo civilnog tumača Dajtonskog mirovnog sporazuma, gospodina Valentina Inzka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji ima sve ovlasti da konačno zaštiti bosanskohercegovačku državu i politički sankcionira Milorada Dodika, ali i sve druge političare koji sa svojih pozicija djeluju protiv države Bosne i Hercegovine, njenog integriteta, političkog subjektiviteta, državno pravnog kontinuiteta i suvereniteta. Nedopustivo je da država Bosna i Hercegovina iz vlastitog, državnog budžeta plaća one koji je uništavaju, šireći mržnju među građanima i narodima.


Podrivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političkog subjektiviteta i državno pravnog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine je najopasnija politika i praksa od završetka oružanog djela agresije i genocida. Ovom antibosanskom politikom, kampanjom i praksom Milorad Dodik je ugrozio mir i stabilnost u državi Bosni i Hercegovini, ali i cijele regije i Evrope. Ujedno, najblaže rečeno, ponizio je sve dosadašnje napore SAD, EU i Kanade u vezi mira i bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid su žrtve Dodikovog govora mržnje i secesionističkih manipulacija, što može biti veoma opasno za budućnost države Bosne i Hercegovine. To se vašom odlučnom, konkretnom akcijom mora spriječiti, jer vi imate ovlasti za to. U tom smislu posebno pozivamo civilnog tumača Dajtonskog mirovnog sporazuma, gospodina Valentina Inzka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koji ima sve ovlasti da konačno zaštiti bosanskohercegovačku državu i politički sankcionira Milorada Dodika, ali i sve druge političare koji sa svojih pozicija djeluju protiv države Bosne i Hercegovine, njenog integriteta, političkog subjektiviteta, državno pravnog kontinuiteta i suvereniteta. Nedopustivo je da država Bosna i Hercegovina iz vlastitog, državnog budžeta plaća one koji je uništavaju, šireći mržnju među građanima i narodima.


Imate povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavite izuzetno opasnom antibosanskom djelovanju Milorada Dodika. Vaša šutnja po ovom pitanju biće znak vašeg odobravanja secesionističkih, antidržavnih djelovanja Milorada Dodika. Ako zaista prešutite ove antidržavne udare Milorada Dodika, onda je suvišno da djelujete sa pozicije Visokog predstavnika i da postoji Vijeće za implemetaciju mira.


Imajući u vidi navedeno, ponovo vas pozivamo da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH, da Milorada Dodika odmah suspendujete iz političkog života u BiH i da mu odmah zabranite učešće na izborima u državi koju negira i ponižava.

Poštovana gospodo,
Imate povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavite izuzetno opasnom antibosanskom djelovanju Milorada Dodika. Vaša šutnja po ovom pitanju biće znak vašeg odobravanja secesionističkih, antidržavnih djelovanja Milorada Dodika. Ako zaista prešutite ove antidržavne udare Milorada Dodika, onda je suvišno da djelujete sa pozicije Visokog predstavnika i da postoji Vijeće za implemetaciju mira. Najblaže rečeno, ovo jeste izdaja Bosne i Hercegovine, njenih građana, žrtava genocida, ali i izdaja, mira, slobode, demokracije, kao i izdaja Sjedinjenih Američkih Država koji su garant Dajtonskog mirovnog sporazuma.

S poštovanjem,

Akademik Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Mirzet Mujčić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

Dipl. ecc. Muharem Purišić
Predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije {BANA}Ostali prilozi:
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03