Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

U konkurenciji 10 kandidata iz FBiH
ŠEPIĆ POBJEDNIK IZBORA PREMA ANKETI FACE TV
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. September 2018. 15:09:48


Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka za člana Predsjedništva BiH, dobio je najveću podršku gledalaca ove ugledne TV kuće, u konkurenciji 10 kandidata iz Federacije BiH koji se nalaze na glasačkom listiću za oktobarske izbore. Šepić je dobio 36% ukupnih glasova. Anketa je bila otvorena 7 dana, a rezultati su objavljeni sinoć na Centralnom dnevniku.

Na drugom mjestu je Denis Bećirović iz SDP-a sa 30%, dok je treći Željko Komšić sa 14% podrške.

Ova anketa je potvrdila i ranija predviđanja javnosti da se lijevi politički blok podijelio na Komšića i Bećirovića i da je tu siguran izbor Komšić, jer je kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, gdje je potrebno značajnije manji broj glasova za izbor na tu funkciju, a da Bećirović tu nema objektivne šanse za prolazak, imajući na umu da obojica pripadaju istom spektru birača.

Senad Šepić kao kandidat širokog političkog centra, uz podršku nekoliko partnera – novih stranaka – Narod i pravda, Elmedina Konakovića iz Sarajeva, Novog bošnjačkog pokreta, Prve stranke, Snage centra i zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, te jasnu podršku Krajine iz koje dolazi, je kandidat koji ima najviše podrške birača na terenu cijele BiH i pobjeđuje na izborima, potvrđuje to i ova anketa.

Ovo je sličan scenarij onom od prije dvije godine na lokalnim izborima, kad se desnica okupila oko tzv. Grande koalicije, kako su je nazivali lideri SDA i SBB, a ljevica oko SDP-a da svojim kandidatima koji su sebe, putem svojih medija, predstavljali kao ubjedljive favorite. Isto rade i ovaj put, ali je stanje na terenu očito drugačije.

Kako su Fuad Kasumović i drugi nezavisni načelnici prije dvije godine ubjedljivo pobijedili i lijeve i desne, jer narod želi promjene i novu politiku, tako je sasvim izvjesno očekivati i na ovim izborima, kada bi Nezavisni blok i Senad Šepić, koji ima najveće šanse da bude novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine mogli biti pobjednici i dobiti šansu da vode BiH u narednom periodu.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora: