Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SERWER: SAD SU OŠTRE PO PITANJU KORUPCIJE, ALI I RUSIJE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 14. September 2018. 14:09:13


Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu John Hopkins za Glas Amerike je govorio o diplomatskoj aktivnosti političara entiteta RS-a u SAD, te sankcijama Nikoli Špiriću.

Serwer je komentirao nedavne susrete premijerke RS Željkle Cvijanović sa donedavnim i sadašnjim članovima trenutne administracije SAD-a, Stivom Benonom i Kelijem Konvej u Washingtonu.

- Ja na to gledma kao i većina ljudi. Kao na nastojanja nacionalista iz Bosne i Hercegovine da sa povežu sa nacionalistima u SAD. Smatram da je administracija dovoljno mudra da u ovom trenutku prepozna da bi bilo kakvi potezi ka promjeni državne strukture na Balkanu doveli do više nevolje nego rješenja. Osim toga, ovo je slobodna zemlja i svako ima slobodu da se sa svakim sastaje, rekao je Serwer i dodao:

- Željka Cvijanović je premijerka RS-a i nije iznenađujuće da je primljena od strane nekih članova administracije. A gospodin Benon je privatni građanin i on se može sastajati sa kim želi. Smatram da su važna nedavna nastojanja, ne samo RS već i Serbije, da se povežu sa etničkim nacionalistima u i oko Vlade SAD-a.

Serwer naglašava da je to urađeno u okviru relativno novog Zakona kojim se sankcioniraju osobe umiješane u korupciju.

- On nije osuđen na sudu, ali Amerikanci moraju imati dosta dobre dokaze ako su to učinili. Dosta dugo postoje glasine vezane za Špirića. Amerikanci će biti oštri kada je u pitanju korupcija. Možda su blagi prema pitanjima nacionalizma, ali su dosta oštri po pitanjima korupcije. A postaju i sve oštriji po pitanju Rusije.Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: