Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POTPISANI SPORAZUMI: ZA INFRASTUKTURNE PROJEKTE U POVRATNIČKIM NASELJIMA U BIH 2,2 MILIONA KM
Autor: AA
Objavljeno: 14. September 2018. 13:09:23


Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka potpisali su danas u Sarajevu sporazume sa 40 gradonačelnika i načelnika u BiH o provedbi infrastrukturnih i projekata elekrifikacije u povratničkim naseljima. Ukupna vrijednost navedenih sporazuma je 2.225.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić istakao je kako danas potpisani sporazumi odnose na projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici. Prema njegovim riječima, odobren je ukupno 51 takav projekat za 30 općina i gradova.

“Zahvaljujući tim sredstvima biće realizirano 26 projekata putne infrastrukture, kroz koje će biti izgrađeno ili sanirano oko 36 kilometara puta, 16 vjerskih objekata, školskih dvorišta, sportskih dvorana i oko tri kilomtera vodovoda”, rekao je Jozić. Kada je riječ o projektima elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika odobreno je 35 projekata u 17 općina i gradova.

Jozić je dodao kako je danas održana sjednica Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, a na kojoj je donesena odluka o raspodjeli sredstava za 2018. godinu i raspisivanju novog javnog poziva gradovima i općinama u BiH za infrastrukturne i projekte elektirfikacije povratničkih naselja.

Prema ovoj odluci, kako je istakao Jozić, u 2018. godini biće implementirano još 2.398.000 KM, od čega 1.798.000 za infrastrukturu u BiH, 600.000 za elektrifikaciju. Javni poziv za ova sredstva će biti objavljen do kraja mjeseca, a Jozić je rekao da se od svih gradova i općina očekuje da svoje projekte predstave do polovine novembra ove godine.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: