Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

PRIMJER ZA UGLED: Ponosan Bošnjak iz Banovića
ALEN GOLAČ U AMMANU ODBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU O PREDSJEDNIKU RBIH RAH. ALIJI IZETBEGOVIĆU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 13. September 2018. 16:09:31


Nakon što sam u novembru 2012. god. predao časnu dužnost reisu-l-uleme u Bošnjaka mom nasljedniku muftiji tuzlanskom Husejn ef. Kavazoviću, jordanski princ Ghazi bin Muhammed bin Talal mi je ponudio mjesto gostujućeg profesora na Svjetskom islamskom univerzitetu u Ammanu. Prihvatio sam ponudu, jer sam osjećao da se moja misija u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovina nakon dvadesetak godina predanog rada u funkciji reisu-l-uleme završila. Početkom janaura 2013. god. sam još jednom s mojom Azrom ostavio moju rodnu bosansku hižu i odselio se, ovoga puta, u Jordan, svetu zemlju Božjih vjerovjesnika. Osjećao sam tada da je najbolje da se i fizički udaljim iz Sarajeva kako bi nova administracija Islamske zajednice mogla neopterećeno uspostavljati novi način rada i djelovanja. U međuvremenu na Ahiret je preselio jedan od mojih najvjernijih saradnika Muhamed ef. Salkić, neka mu se Allah smiluje i oprosti grijehe. Bio sam jako tužan zbog toga, ali Allahova volja je najpreča.

U Ammanu nam je, zaista, bilo lijepo. Upoznao sam mnogo uglednih ljudi i družio se sa mnogo učenih muslimanskih alima, kao što je bio jedan od najpoznatijih suvremenih kolekcionara i tumača hadisa Šuajb Arnautović, porijeklom iz Albanije. Posjećivao sam ga u njegov stanu i aktivno sudjelovao u njegovim hadiskim dersovima. Naše poznanstvo mu je bilo jako drago. Muhaddis Šuajb je preselio na Ahiret 2016. god.

No, glavni razlog što ovo pišem je poznanstvo sa Bošnjakom Alenom Golačom iz Banovića, koji je ostavio Njemačku, oženio se jednom Palestinkom, upisao se na Svjetski islamski univerzitet, zaposlio se kao imam u jednoj džamiji u Ammanu i zavjetovao se da mu djeca nauče arapski jezik. Jednog dana Alen mi je došao s papirom u ruci i zamolio me da pročitam to što je napisao. Bio je to sinopsis za njegovu moguću doktorsku tezu o "našem predsjedniku Aliji Izetbegoviću", kako Alen voli da kaže. Nisam bio skroz iznenađen izborom, već sam bio impresioniran njegovim entuziazmom da predstavi "našeg predsjednika Aliju" muslimanskom svijetu kroz naučni rad. Zamolio me je da mu u tome pomognem. Odnosno, želio je da mu budem mentor. Međutim, to nije moglo proči zato što sam ja privremenu tu, a njegovo istraživanje će potrajati. Pristao sam da budem član komisije i da mu pomognem u formuliranju teze, koja bi bila prihvatljiva za univerzitet. Pomogao sam mu koliko sam mogao i sugerirao mu literaturu koja bi mu mogla biti od koristi.Nakon mog odlaska iz Ammana, Alen me posjetio u Sarajevu i prezentirao mi svoja istraživanja o "našem predsjedniku Aliji Izetbegoviću". Bio sam jako impresioniran koliko je Alen uznapredovao u svom naučnom radu. Jer, na početku sam bio skeptičan hoće li Alen uspjeti u svojoj namjeri da prikaže "našeg predsjednika" kako zaslužuje. Alen ne samo da je u tome uspio, već je, rekao bih, nadmašio samoga sebe. Bio sam jako sretan zbog njega. Rekao mi je da bi odbrana mogla biti 2018. god. Čekao sam vijest o tome i dočekao. Odbrana doktorske disertacije Alena sina Sakiba sina Sadika Golača o temi: "Alija Izetbegović: misaoni i reformatorski napori (Analitička studija)", na Fakultetu za visoke studije, odsjek teologija ("usul al-din"), zakazana je 12. 08. 2018. god., glavni mentor dr. Al-Radžih Al-Kurdi, pomoćni mentor dr. Mustafa Cerić.
Naš Alen me uredno pozvao na svoju odbranu s žarkom molbom da mu ispunim želju. Međutim, tog dana Azra i ja bili smo u Mekki na konferenciji o Hadžu i pripremali se za Hadž. Bilo mi je, zaista, žao što nisam mogao biti prisutan toj Alenovoj naučnom uspjehu, kojeg je postigao na Svjetskom islamskom univerzitetu u Ammanu pred učenim i uglednim ljudima, ponoseći se što je imao (ima) svog predsjednika Aliju Izetbegovića o kojem priča svijet, posebno muslimanski, i od kojeg studenti mogu učiti. Alen mi je poslao nekoliko slika sa njegove odbrane, koje ovdje djelim s vama, dragi moji, i pišem vam ovo kao znak mog duga prema Alenu i njegovom naporu da nosi i pronosi bošnjačko-bosansku poruku svijetom kroz lik i djelo "našeg predsjednika Alije Izetbegovića".Predpostavljam da ima i kod nas na našim fakultetima studenata, koji su uradili magistarske i doktorske disertaciju o misli i djelu Alije Izetbegovića. Znam da su neki to uradili u Zagrebu. Ali, znam i to da u Bosni nije zapaženo da je naš Alen iz Banovića branio i odbranio Aliju Izetbegovića u Jordanu. Znam koliko bi Alen bio sretan da ga Alijin sin Bakir primi. Evo, ja na ovaj načim apeliram na Bakira, jer nemam drugi način, da pozove našeg Alena Golača, on će se žurno odazvati, kako bi mu uručio jedan primjerak svoje disertacije, kao živu riječ o "našem predsjedniku Aliji Izetbegoviću". Upravo tako, mi trebamo živu i motivirajuću riječ, posebno danas, o predsjedniku Aliji Izetbegovoviću, a ne samo muzejske slike, koje liče više na mrtvu prošlost nego na živu sadašnjost i budućnost. Velika je razlika između muzeja i "Fondacije" ili "Instituta Alija Izetbegović".

Alen sin Sakiba sin Sadika Golač iz Banovića je odbranio svoju tezu na Svjetskom islamskom univerzitetu u Ammanu, Jordanu, i time pokazao da nam je potrebna "Fondacija Alija Izetbegović" ovdje u Sarajevu u kojej i oko koje bi se okupljati mladi, pametni, kreativni i perspektivni Bošnjaci/Bosanci kako bi napojili dušu i snažili volju da se bore za Bosnu svojom pomeću i mudrošću baš onako kako je to radio "naš predsjednik Alija Izetbegović" i kako je to Alen Golač tako uvjerljivo predstavio u Jordanu.

Našem dragom dr. Alenu i njegovoj porodici od srca čestitamo položeni ispit u Ammanu s dovom Allahu Svevišnjem da bude lijep primjer svim Bošnjacima/Bosancima kako se brani čast i ugled nacije, vjere i države i kad si u Bosni i kad si izvan Bosne, jer "naš predsjednik Alija Izetbegović" pripada svima nama, koji vjerujemo u bosansku državu, bosansku naciju i bosansku autohtonu vjeru da je Bog Jedan, Milostivi i Samilosni!

جامعة العلوم الإسلامية العالمية
كلية الدراسات العليا
قسم أصول الدين
علي عزت بيغوفيتش وجهوده الفكرية والإصلاحية
(دراسة تحليلية)
إعداد
ألن ثاقب صادق غولاتش
إشراف
المشرف الرئيس: أ. د. راجح الكردي
المشرف المشارك: أ.د. مصطفى تسيريتش
قدمت هذه الأطروحة استكمالاً لدرجة متطلبات درجة الدكتوراه في تخصص العقيدة والفلسفة الإسلامية
في جامعة العلوم الإسلامية العالمية
تاريخ المناقشة: / /2018- عمان
Alija Izetbegovic and his Ideological and
Reformative Efforts
(Analytical Study)Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» ONA, ANA BRNABIĆ, PINK PANTER
16. November 2018 15:19