Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

Vrijeme je...
KOMŠIĆ POZIVA PROBOSANSKE KANDIDATE DA SE IZJASNE: ILI SU ZA ODBACIVANJE "KONSTITUTIVNOSTI" I ZA GRAĐANSKU DRŽAVU, ILI ZA ETNOTERITORIJALIZACIJU BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 13. September 2018. 14:09:13


- Svi kandidati probosanskih opcija za mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju se odrediti u jednoj stvari, odnosno u tome da li su za odbacivanje nametnutog principa "konstitutivnosti naroda", preciznije rečeno za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Starzburu koji izričito nalaže odbacivanje tog koncepta, a koji je nametnut uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja. Dakle, da budu precizni da li su za građansku državu Bosnu i Hercegovinu ili su za princip etnoteritorijalizacija i necivilizacijski princip nejednake vrijednosti glasa svakog građanina, kazao je danas lider DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ako jesu, pozivam ih da smognu snage i hrabrosti da aktivnije radimo na uspostavi građanske države Bosne i Hercegovine, a ako nisu, neka građanima Bosne i Hercegovine pojasne zašto nisu, jer onaj ko nije za građansku Bosnu i Hercegovinu, u najmanju ruku pretpostavlja nejednaku vrijednost glasa među građanima Bosne i Hercegovine, pa samim time i nejednaka prava. Ja sam, razumije se, za građansku Bosnu i Hercegovinu, jednakopravnost među građanima, a samim time i jednakost među narodima. Volio bih kada bi se i drugi o tome decidnije izjasnili. To bi bilo pošteno prema građanima", naveo je Komšić.

Ističe da se niko više nema potrebu zavaravati ispraznim floskulama o nekakvom balansu između građanskog i etničkog.

"To je uostalom priča Dragana Čovića, Milorada Dodika i njihovih ideologa, koji pretpostavljaju da jedna skupina građana Bosne i Hercegovine, sasvim normalno može biti tri do četiri puta vrijednija od druge, naglasio je Komšić.

Komšić smatra da ne može i ne treba biti nikakvog trulog kompromisa između građanskog i etničkog na štetu građanskog.

"To ne kažem samo ja, to kažu presude Evropskog suda za ljudska prava. Ako već želimo u Evropsku uniju, onda bi prvo trebalo da prihvatimo evropske standarde. Hajde da ih prvo nedvosmisleno prihvatimo svi mi koji sebe volimo nazivati probosanskim opcijama, pa ćemo onda da vidimo kako nastupati prema onima koji neće da prihvate evropske standarde a tvrde, odnosno lažu, da se zalažu za evropske vrijednosti", dodao je lider DF-a.

"Ne pominjem slučajno jer je riječ o tome kako i na koji način gledamo na Bosnu i Hercegovinu, i kako je u budućnosti vidimo. Da li kao modernu državu jednakopravnih građana, onakvu kakvu smo izglasali 1.marta 1992.godine, ili kao krhku državnu zajednicu, zajednicu etničkih skupina, odnosno etničkih teritorija koje mogu biti jedino preduslov za disoluciju države u budućnosti", kazao je Komšić.

- Zato apeliram, dodaje Komšić, da se svi o tome izjasne, jer došlo je vrijeme.

"Objasnimo prvo sebi, pa ćemo onda pokušati da objasnimo demokratskom svijetu, da mi ovdje, kada je riječ o protivnicima građanske države i građanskog koncepta imamo posla sa ljudima koji stoje sa onu stranu demokratije i civilizacije, zaključio je Komšić.Ostali prilozi:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
AA | 07. October 2018 19:37
» U TOKU GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA U BIH
AA | 07. October 2018 12:10
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10