Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

HAMLETOVSKI, BOSANSKO-HERCEGOVAČKI, APOKALIPSO!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 09. September 2018. 14:09:54

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Poštovani sugrađani, patrioti ove nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine, koji istinski razmišljate svojom glavom, sa normalnim i zdravim čipovima moždane memorije, ispred svoga ogledala, recite sami sebi i pošaljite nam svima poruku, vašim glasom, za čovjeka i ljude, dostojne funkcije u državi građanskoj, koja je i njegova i naša.
Svakako i pouzdano, možemo reći i dati mu svoj glas, kandidatu, gospodinu Željku Komšiću, čovjeku i dokazanom borcu u ratu i miru, za Bosnu i Hercegovinu, patriotu i građaninu, koji ideološki pripada građanskoj opciji.


Neka, ovaj sadržaj teksta, bude i posljednji vapaj i zov, mostarskog Sarajlije, iz grada Mostara.
Vapaj je za državom, Bosnom i Hercegovinom, po mjeri, željama, patriotizmu i ljubavi, građanskoj državi, ravnopravnih građana.
Država, demokratskih načela, civilizovanih građana, dostojanstvene egzistencije, sa socijalnim rješenjima i potrebama, njegovog stanovništva i svakog čovjeka, koji je smatra, svojom domovinom.
Vrijeme je došlo, za zov i krik, do neba, sa suzama u očima i željama u dušama građana, da nas u narednom periodu vode u vlasti, isti9nski patrioti, domoljubi, pametni i dobronamjerni, nikako slijepci, kriminalci i lopovi, po najgore iskazani nacionalisti.
Vrijeme je „hamletovsko“ sa sloganom, „Biti ili ne biti“!
Kakvu li to svi mi državu želimo, na putu u Evropu ili u tamnicu, našeg bitisanja, životarenja, ogolićenja, poniženja, ignorisanja i krajnjeg duhovnog uništavanja.
Apokalipso u našem realnom okruženju, nameće nam potrebu, kako pojedincu građaninu i njegovom narodu,da shvate potrebnu vrijednost države i njenog značaja, za zajednički život njenog stanovništva.
Zato, stanimo pred ogledalo, skinimo sopstveni veo sa naših lica, pogledajmo istini u oči, pa se zapitajmo; „Da li nam je nužna građanska država, radi ravnopravnosti i našeg boljitka suživota“.
Shvatio sam konačno, to zavisi od pojedinca građanina i od većine nas, za naš dati glas, kandidatima, koji nam ulijevaju povjerenje u svojim stavovima, pogledima i spremnosti ličnog žrtvovanja, na ispravnom putu stvaranja, patriotske građanske države.
Raščistimo sa prošlošću i okrenimo se boljoj budućnosti, upitom lično sebi, da li sam za Bosnu i Hercegovinu, ili sam za, agresorske i genocidne tvorevine, produkte te mračne i kobne prošlosti, HB i RS!
Lažni promotori „evropskih vrijednosti“ mobilišu čistokrvne narode“ da svaki glasa za svoga, plašeći nas pojmovima građanske države i tumačeći je, kao; islamističkom, unitarnom, muslimanskom, državom jugonostalgičara ili sljedbenika Miloševića i inih zlotvora iz agresorskog perioda.


Koga to čudi, rušilački pakt BiH: Dodik - Čović


Svakako je prizivanje aveti, iz nacističkog zakona ili Nirberškog zakona iz 1935. godine, sa istim ciljevima i nakanama, stvaranja moćne fašističke države, sa ogrijeznim nacistima.
U našim prilikama, kada nas ubija nacionalizam, takvi nam promotori, nikako nisu poželjni i spriječimo ih kao kandidate za buduću vlast, ma koliko bili dobri guslari, svinjogojci, orguljaši i gangaši, jer su već uveliko dokazani nacionalisti, rušitelji domovine Bosne i Hercegovini i „slavopjevci“ zločinaca iz njihovih redova, sa istom krvnom slikom.
Poštovani sugrađani, patrioti ove nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine, koji istinski razmišljate svojom glavom, sa normalnim i zdravim čipovima moždane memorije, ispred svoga ogledala, recite sami sebi i pošaljite nam svima poruku, vašim glasom, za čovjeka i ljude, dostojne funkcije u državi građanskoj, koja je i njegova i naša.
Svakako i pouzdano, možemo reći i dati mu svoj glas, kandidatu, gospodinu Željku Komšiću, čovjeku i dokazanom borcu u ratu i miru, za Bosnu i Hercegovinu, patriotu i građaninu, koji ideološki pripada građanskoj opciji.
S obzirom, da je kandidat iz Hrvatskog naroda, za člana Predsjedništva BiH, kao takav je i poželjan i moguć, jaki kandidat za brojne naše glasove, kako bi na taj način i eleminisao, protivkandidata, dokazanog nacionalistu, rušitelja BiH,a tvorca HB i promicatelja lažnih „evropskih vrijednosti“, orguljaša iz Mostara, gangaša Dragana Čovića.
Otuda je i vapaj i zov, prije svih, mojim Bosancima i Sarajlijama, umnim i poštenim Mostarcima i Hercegovcima, da podrže svojim glasom, gospodina Željka Komšića.
Nisam stranački čovjek, niti jedne partije na političkoj sceni, ali me životno iskustvo i znanje, kao Bosanskog Srbina, rođenog sarajlije, studenta Beogradskog univerziteta, privrednika i graditelja brojnih industrijskih objekata u bivšoj državi, Jugoslaviji, kao društveno političkog radnika, parlamentarca u BiH i saveznog parlamentarca u Beogradu, kao vijećnika i predsjednika Gradskog viujeća u gradu Mostaru, veoma dovoljno i kvalitetno, informativno obogatilo, uz upute za trezvenim razmišljanjem, za sve moje upute i saznaja, sa pozitivnim ishodima.
Kao građanin srpske nacionalnosti, nisam u mogućnosti, radi nakaradnih i diskriminatorskih odnosa i izbornog zakona, glasati za člana Predsjedništva iz reda svoga naroda, ali sam siguran u činjenice, koje su pogubne za naše građane i državu koju ruši i ne priznaje, da se kandidatura, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, ne smije podržati, pa ukoliko se i desi, ne smije imati za saradnika „drugog rušitelja“ i nacionalistu, istih kvalifikacija ovoga guslara, Dragana Čovića.
Kao građani Federacije, nismo u mogućnosti uticati svojim glasovima, na izbor srpskog kandidata u Predsjedništvu, ali možemo osujetiti izbor Dtagana Čovića, a sa gospodinom Željkom, možemo znatno eleminisati i uticaj srpskog člana, u budućem djelovanju, na štetu interesa države nam, Bosne i Hercegovine.Dakle, tandem Čović - Dodik, u novom Predsjedništvu i odnos, fudbalskim žargonom 2:1, stvorio bi tamnicu odlučivanja, na putu države Bosne i Hercegovine.
Jedina moguća i istinita, surova realnost, našeg stanja u državi, te mogućnost ovakvog scenarija, bio bi „crni scenarij“ još crnji i gori, od svih prethodnih agresorskih, od SANU, HAZU, Miloševića, Tuđmana, Bobana, Karadžića, do Čovića i Dodika.
Zato, poštovani sugrađani, shvatite cjelokupnu ozbiljnost naše mnsituacije, kako bi potisnuli i sopstvene interese u cilju podrške, interesima, naše države, koja nam je i jedina domovina, brojnijim glasačima u BiH, a našoj dijaspori, mislim da će biti i sve mnogo jasnije i prihvatljivije.
Uz svako poštovanje i izvinjenje, našim Bošnjacima, kao kandidatima i glasačima, mišljenja sam, da nam i nije bitno, kod njih pobjedio za funkciju člana Predsjedništva, jer sam siguran u jedno, da su svi za Bosnu i Hercegovinu i da su dokazane patriote,
Međutim, nedopustivo je, kako sam to već danas pročitao u novinama, da je jedan od kandidata iz reda Bošnjaka izjavio, da mu je svedno, ko pobjedio iz reda Srba i Hrvata. Smiješno je tragično, iz dosadašnje stvarnosti i sve poznato i priznato, te se istinski građanski priupitajmo, gdje ste to vi bili, moji vrli Bošnjaci, da li ste došli sa Mjeseca, ništa vam nije znano, niti sveto, pa ni država, Bosna i Hercegovina. Oslobodimo se, floskula i mizernih demagoških parola!
Isto tako, izvinjenje i brojnim drugim kandidatima, za ovu istu funkciju, što ne znači da nema i drugih pozitivnih kandidata, ali u našim uslovima, prilikama, da se nađe između dvije aždaje, guslara i orguljaša, jedini je sposoban „lav“ Željko Komšić, da se održi i ne dozvoli i totalni raspad državnog sistema, te u takvim mogućnostima i odnosima snaga, nisam uvjeren, niti me bilo ko može ubjediti, da postoji i takav sposoban Bošnjak, sa liste potencijalnih kandidata.
Sa „bildborda“ i velikih predizbornih plakata, poštovani sugrađani, brišite i prekrižite, bar u svojoj podsvijesti, kugu i koleru, sa slikama, Dragana Čovića i Milorada Dodika.
Neka do „listopada“, kao građani ove nam lijepe, ali napaćene domovine, možemo mirno da spavamo, a od listopada, kada lišće bude opadalo, sa ovim mogućim, avetima iz prošlosti i sadašnjosti, neka nam i država krene u propast, ako u njoj nestane pameti i razuma.Ostali prilozi:
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» KO ĆE BRŽE UTEĆI PREKO GRANICE!
Osman Džiho | 17. April 2019 20:34
» IZ KUPLERAJA HDZ-OVIHI DODIKOVIH SRBA, MOSTARA
Mr. Milan Jovičić | 17. April 2019 18:00
» OPET SENAD PEĆANIN: PANIČNO, ALI SEBIČNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2019 16:41
» INSTITUCIONALNO LEGALIZIRANJE RATNOG ZLOČINA
Armin Čusto, dipl.iur. | 14. April 2019 15:22
» ARMIJA R BIH - NAJČASNIJA VOJSKA NA SVIJETU
Elmedina Muftić | 12. April 2019 18:50
» RELIGIJA ZVANA ‘SEKULARIZAM,’ ODAVNO JE NAJUTICAJNIJA U BIH
Amir Telibećirović | 12. April 2019 17:54
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
Mr. Milan Jovičić | 11. April 2019 19:08
» ANTIBOSANSKI POLITIČKI SAJAM U MOSTARU
Senad Ušanović | 11. April 2019 18:54
» UNESCO OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU SJEĆANJA (KWIBUKA) NA GENOCID U RUANDI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2019 14:33
» IPAK JE PONOVO MOGUĆ APARHEJDSKI MRAK U SRCU EVROPE
Džebrail Bajramović | 09. April 2019 19:07
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
Mr. Milan Jovičić | 08. April 2019 15:22
» SVE JE TO BOSNA
Šefka Begović-Ličina | 06. April 2019 12:52
» KULAMBARE NAD SARAJEVOM
Ferid Ferko Šantić | 04. April 2019 18:53
» POLITIČKI DOGAĐAJI
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 04. April 2019 17:49
» PEDOFILIJA ULAZI U PRAVNI SISTEM NA VELIKA VRATA
Amir Telibećirović | 03. April 2019 21:13
» CVIJANOVIĆKA I 9. JANUAR
Ajša Čišija | 03. April 2019 20:33
» RECEPT ZA POMIRENJE NANE FATE ORLOVIĆ
Zijad Bećirević | 02. April 2019 14:56
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 01. April 2019 16:16
Ostali prilozi istog autora:
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
19. March 2019 13:03
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
23. February 2019 15:38
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
13. February 2019 14:00
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
04. February 2019 16:50
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
17. January 2019 15:17
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55