Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HOĆE LI VUČIĆ NA KOSOVU ISCENIRATI INCIDENT UZ POMOĆ SVOJIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI KAO U POTOČARIMA
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 08. September 2018. 13:09:01


Poznavaoci prilika, a i samog Vučića, smatraju da bi Vučić na Kosovu mogao iscenirati incident uz pomoć svojih obavještajnih službi. Sličan onom koji je u njegovoj režiji izveden u Potočarima, kada je svjetsku javnost sa srebreničkih žrtava skrenuo na sebe. Da je sve bilo montirano priznala su i dva beogradska obavještajca koja su se sasvim ilegalno našli u Potočarima. Nakon ovog priznanja njih dvojicasu dobila otkaz iz službe i višemjesečni pritvor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra na Kosovu. Danas započinje dvodnevni boravak na Kosovu obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. Priština je inače prvo zabranila posjetu Gazivodama, ali je, po njihovom priznanju, na kraju dala dozvolu, a nakon pritisaka iz EU i SAD.

Vučićeva posjeta je bila praćenja tenzijama već danima, s obzirom na činjenicu da je mu je zvanična Priština zabranila obilazak hidroelektrane Gazivode, a kako su rekli srpski zvaničnici, bio mu je zabranjen i odlazak na još dvije lokacije u Zubinom Potoku.

Zbog prijetnji da će mu povući dozvolu za ulazak na Kosovo i da će ga uhapsiti, u slučaju da se o to ogluši, Vučić je razmišljao i o otkazivanju posjete.

Ipak, sinoć je saopštio da će danas i sutra biti na Kosovu. Vučić je istakao da mu nije bila namjera da huška ljude na Kosovu, već da zagovara mir i da se bori za rješenje problema:

- Niko od nas nije planirao da ostavi Albance bez vode, želeli smo po tom pitanju da se dogovaramo. Mi želimo da imamo i uspostavimo mnogo više poverenja između Srba i Albanaca, ali to je proces koji bi bilo katastrofalno da bude zaustavljen. Nisu više ni Albanci u takvom naponu snage, a mi svakoga dana gubimo značajni deo našeg stanovništva. Moramo demografski da oporavimo naciju. Sad kad smo oporavili ekonomiju, i ako tako bude u narednih 10 godina, uspeli bismo da zaustavimo negativne demografske trendove i mogli bismo da uvećavamo naciju - naveo je Vučić.

Nakon informacija da je Vučiću zabranjeno da posjeti Gazivode, kosovski ministar spoljnih poslova Bedežt Pacoli to je potvrdio, smatrajući da je njegov zahtjev da se tamo pojavi "provokacija".

- Šta će on tamo, - rekao je Pacoli.

Međutim, sinoć je Vlada Kosova donijela odluku da ipak dozvoli predsjedniku Srbije da obiđe Gazivode, što je takođe javno potvrdio i kosovski ministar. On je naveo da je to učinjeno pod pritiskom EU i saveznika.

- Posjeta je odobrena. Ovo nije moja odluka, već odluka Vlade Kosova. Imali smo pritisak od EU i saveznika, tako da nismo imali drugi izbo,r - rekao je Pacoli, a prenosi N1.

Poznavaoci prilika, a i samog Vučića, smatraju da bi Vučić na Kosovu mogao iscenirati incident uz pomoć svojih obavještajnih službi. Sličan onom koji je u njegovoj režiji izveden u Potočarima, kada je svjetsku javnost sa srebreničkih žrtava skrenuo na sebe. Da je sve bilo montirano priznala su i dva beogradska obavještajca koja su se sasvim ilegalno našli u Potočarima. Nakon ovog priznanja njih dvojica su dobila otkaz iz službe i višemjesečni pritvor.

Da je Vučić spreman ponoviti isti scenario na Kosovu ukazuju i naslovi u Vučićevom glasilu Informeru.

Naime, ovaj list piše kako se "Šiptari utrkuju ko će veću podlost da uradi povodom najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovaj list donosi tekst pod naslovom "Šiptaru crtaju Vučiću metu na čelu", u kome se navodi da nakon prijetnji da će biti uhapšen te da će proći kao Marko Đurič, ovog puta Albanci su otišli još dalje pa su u lokalnim medjima objavili trasu puta predsjednika Srbije po Kosovu, crtajući pritom Aleksandru Vučiću metu na čelo.

Za koji pakleni plan se Vučić u dogovoru sa svojim službama odlučio, kako bi na Kosovu ispao žrtva, kao u Potočarima, ostaje da se vidi u toku dana.Ostali prilozi:
» KOMESAR VARHELYI OTKRIO SVE DETALJE POSJETE BIH
Vijesti.ba | 25. November 2021 19:55
» SARAJEVO: PROMOVISANA KNJIGA "ROBIJE ALIJE IZETBEGOVIĆA"
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2021 18:47
» MINA - 30 GODINA VJERODOSTOJNOG INFORMISANJA
MINA | 25. November 2021 16:57
Ostali prilozi istog autora: