Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

THACI: NEĆE BITI PODELE KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 06. September 2018. 14:09:30


Neće biti podele, razmene teritorija ili Republike Srpske na Kosovu, poručio je još jednom predsednik Kosova Hashim Thaci na otvaranju dvodnevne 5. konferencije ambasadora Republike Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je kazao da je Kosovo deset godina nakon proglašenja nezavisnosti priznato od 116 država i učlanjeno u oko 200 međunarodnih organizacija, što je zasluga i kosovske diplomatije, koja je važna karika kosovske države sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Istakavši da je za učlanjenje u Evropsku uniju i NATO najvažnije imati dobre odnose sa svim susedima, Thaci je naveo da Kosovo ima odlične odnose sa susedima, te da preostaje još postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom. Po njegovim rečima, Kosovo u Briselu nikada nije dozvolilo, niti će, da se otvori pitanje podele ili razmene teritorija, ali tokom demarkacije granice Kosovo je spremno i na korekciju granice.

“Imajući u vidu međunarodni momentum koji je stvoren, sada je vreme da otvorimo temu pripajanja Preševske doline Kosovu. Ovo je dugogodišnji zahtev Preševske doline. Kao predsednik, primio sam zahtev lidera Preševske doline da postavim taj zahtev u dijalogu u Briselu i pred međunarodnu zajednicu", rekao je Thaci. Dodao je i da će sporazum sa Srbijom biti potpisan samo ako podrazumeva obostrano priznaje, stolicu u Ujedinjenim nacijama i ako bude prihvatljiv i za SAD i EU.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je kazao da godišnja konferencija ambasadora pada u osetljivom trenutku za Kosovo jer je kroz razne debate izneto mnogo nejasnoća u vezi dijaloga sa Srbijom. Veseli je, međutim, naglasio da je stav Kosova jasan da se dijalog sa Srbijom mora završiti kako bi zemlja mogla ići napred.

“Naš stav je da je Kosovo suverena i nezavisna država, demokratska država, Kosovo je zapadnjačka zemlja potpuno orijentisana ka Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, jedinstvene i nedeljive teritorije”, kazao je Veseli.

On je naglasio da temu podele Kosova guraju prosrpski i proruski krugovi, te je poručio da je za finalnu fazu dijaloga Kosovo-Srbija neophodan unutrašnji politički koncenzus, koga trenutno nema.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj naglasio je da dijalog sa Srbijom nema alternativu i da je potrebno postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom. On je govorio i o projektima na kojima radi Vlada, kazavši da je jako bitno učlanjenje Kosova u Interpol, kao i da su Kosovske bezbednosne snage spremne za transformaciju u vojsku.

Nakon uvodnih govora dodeljena su priznanja penzionisanim ambasadorima, kao i članovima porodica preminulih diplomatskih službenika. Konferencija, kojoj prisustvuju i strane diplomate akreditovane na Kosovu, nastavila je rad tematskim panelima.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: