Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Oslo
NORVEŠKA PREMIJERKA I AMBASADOR MAKAREVIĆ NA INAUGURACIJI CYBER RANGE-A
Autor: Fena
Objavljeno: 05. September 2018. 17:09:54

Norveška premijerka Erne Solberg i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević /Foto Copyright: Brynjar Eidstuen/


Na univerzitetu NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) u norveškom gradu Gjoeviku jučer je otvorena laboratorija sa istoimenim projektom “Cyber Range” koji za cilj ima povezivanje svih adekvatnih institucija jedne gradske oblasti na vritualnu platformu, a u cilju obrazovanja osoblja o web sigurnosti.

Pored norveške premijerke Erne Solberg, koja je otvorila laboratoriju, inauguraciji je prisustvovao veći broj gostiju iz javnog i političkog života Norveške, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nedim Makarević.

-Ta virtualna platforma treba da omogući trening svim zaposlenicima umreženih institucija u smislu cyber security izazova i opasnosti koje prijete. Pored toga platforma omogućava korisnicima da automaski proračunavaju i stabilizuju budžet za nabavku potrebne sigurnosne IT-opreme. Nadalje, planirano je povezivanje vise gradova i oblasti- objašnjava ambasador Makarević.

Inge Oeyestein Moen jedan od direktora NTNU i profesor primijenjene IT tehnologije na NTNU Stewart Kowalski pozvali su ambasadora Makarevića da razmotre eventualne zajedničke projekte, a s obzirom na njegovo iskustvo u ovoj naučnoj oblasti.

Za BiH vrlo je izvjesna šansa kooperacije, kako u ovom tako i u drugim sektorima. Treba se poraditi na značajnijoj razmjeni studenata i profesora te omogućiti našim studentima pristup tehnologijama koje pruža NTNU. Ovom prilikom razgovarao je i o učešću studenata iz BiH na “Security Challenge” koje se organizuje na godišnjem nivou, kao i projektu koji bi BiH trebao dati tehničke mogućnosti pravovremenog alarmiranja u slučaju ponovnih poplava koje su se desile 2014. godine.

U razgovoru s premijerkom Solberg ambasador Makarević naglasio je potrebu jačanja veza između dvije zemlje na svim nivoima, a u kontekstu jučerašnjeg događaja, posebno na naučnom planu. Ambasador je izrazio želju da premijerka Solberg što prije posjeti BiH.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: