Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ZLOČIN U UČIONICI
Autor: Šemso Agović
Objavljeno: 01. September 2018. 20:09:03


ŠEMSO AGOVIĆ: Evo počinje još jedna školska godina; đaci širom nekadašnje SFRJ pune učionice željni znanja i obrazovanja. Ovi mladi ljudi, na kojima »svijet ostaje«, ni u snu ne očekuju da će im školske vlasti uz znanje i obrazovanje prirediti i časove psihičke i duhovne torture, na kojima će se događati pravi mali zločini. Bit će to časovi maternjeg jezika, tema Peščanik Danila Kiša i dakako – Gorski vijenac P. II. P. Njegoša. Učionica će biti mjesto zločina, a pomahnitali profesori legalni i legitimni zločinci. Žrtve, kako već rekosmo, đaci »lažne« vjere.
Evo počinje još jedna školska godina; đaci širom nekadašnje SFRJ pune učionice željni znanja i obrazovanja. Ovi mladi ljudi, na kojima »svijet ostaje«, ni u snu ne očekuju da će im školske vlasti uz znanje i obrazovanje prirediti i časove psihičke i duhovne torture, na kojima će se događati pravi mali zločini. Bit će to časovi maternjeg jezika, tema Peščanik Danila Kiša i dakako – Gorski vijenac P. II. P. Njegoša. Učionica će biti mjesto zločina, a pomahnitali profesori legalni i legitimni zločinci. Žrtve, kako već rekosmo, đaci »lažne« vjere.

Kako u praksi izgleda taj mali zločin (postoji li mali zločin?) reći će nam gospodin Sead K., koji danas živi u Luxembourgu. Devedesetih prošlog vijeka pohađao je gimnaziju u Beranama (Crna Gora):

»Pohađati beransku školu bio je pravi pakao. Toliko sam mržnje osjetio na svojoj koži, da bi čovjek pomislio da je džamija koja je postojala u centru Berana, na čijim su temeljima podignute stambene zgrade, bila crkva koju su porušili muslimani, pa nas valjda s razlogom toliko mrze. A bilo je obrnuto.

Ja nikoga nisam mrzio poslije svega što sam preživio. Nije se znalo ko je žešći u mržnji – profesori ili školski drugovi.

“Gorski vijenac” je priča za sebe. Sveto pismo koljačima. Profesor Sreten Vešović bi još s vratiju pri ulasku u učionicu pitao: “Znate li koji je centralni stih u Gorskom vijencu?” Zatim bi sam dao odgovor, fiksirajući me pogledom:
»Trijebimo gubu iz torine!«
A Onda bi pojašnjavao ko je ta guba, koju treba istjerati. Sve me je to natjeralo da koju godinu kasnije napustim sve i odem što dalje od tih primitivnih ljudi.«


Uključivanjem Peščanika i Gorskog vijenca u školski program i školsku lektiru, ministarstva za kulturu i obrazovanje uvode u haos i same profesore, predavače književnosti. Kao obrazovani ljudi oni sasvim jasno znaju da spomenuta literatura – zbog brutalne mržnje iskazane direktno prema jednoj religiji i jednom narodu –, nikako ne bi smjela biti u školskim programima i izučavana kao vrhunska književna djela. Međutim, oni se satjerani uza zid prema problemu odnose u skladu sa svojim etičko-ideološkim nazorima. Taj odnos je različit od slučaja do slučaja, zavisno od moralnog kredibiliteta pojedinca, pa i njegovog ličnog političkog profila. Zvuči bizarno, ali je istina da je problem Peščanika i Gorskog vijenca prevashodno politički problem. Jedno je sigurno – niko od profesora-predavača do sada nije časno progovorio o tom skandalu i odbio da predaje blasfemičnu, ratnohuškačku i nehumanu literaturu, nametnutu silom zakona.

Podijeljenost profesora nalaže da ih razvrstamo po kategorijama. Tako u prvu svrstavamo već one spomenute, koji zbog moralnih načela odbijaju predavati spornu materiju. U stvarnosti oni ne postoje; takvih pak još nema.

U drugu kategoriju svrstavamo profesore koji ostrašćeni koriste priliku da se i lično iživljavaju nad đacima »lažne« vjere, kao što to radi profesor Sreten Vešović.

U treću svrstavamo profesore-licemjere, koji objašnjavaju da je sve u redu, jer je sporna i opskurna literatura pisana u specifično vrijeme.

U četvrtu svrstavamo profesore-pragmatičare, koji iz Peščanika i Gorskog vijenca u svojoj mašti i praksi izbacuju sve antiljudske navode, blasfemiju i grubosti, i predaju samo one »lijepe« stvari.

U ovoj četvrtoj kategoriji, ili grupi ako hoćete, nalazimo gospodina Ilju Sijarića, nekadašnjeg profesora srebreničke gimnazije. U svom eseju »Njegoš kao bojna truba« Ilja nam na potresan način prenosi ličnu borbu sa Gorskim vijencem, koja je počela kad je imao svega desetak godina, a koja traje i dan-danas. »I samo ime Njegoš, dok ništa više o njemu ne znadijah, bješe mi neki "tamni vilajet". Nešto oštro, metalno, hladno, daleko, istom zagonetno, stoga, kanda, i primamljivo, udaralo je iz te riječi...«, piše Ilja. Ono što ga je vuklo da se za svagda uhvati u koštac s problemom, bila je »...tajnovitost što izbija iz Njegoševe priče, koja će mi postati jasna tek mnogo kasnije.«

O kakvoj tajnovitosti se radi ne znamo baš, mada izgleda da je u pitanju profesorova fantazma, jer Njegoš je prost da prostiji ne može biti: on u Gorskom vijencu smišlja, provodi i na kraju slavi istragu poturica, iliti uništenje manjinskog naroda, uništenje bez nekog jakog razloga, osim što su apostazionisti. Ali, nejse; pogledajmo radije inventivnu tehniku, kojom je profesor-pragmatičar Ilja nekada majstorski baratao:

»Kad sam se, kao profesor, našao u učionici, GV sam predavao bez knjige, iz glave. I uspijevao sam, možda baš zahvaljujući tome, da ga "omilim" mojim gimnazistima. Šta je moglo biti uzbudljivije nego imati dvadeset i tri-četiri ljeta, stajati pred tridesetak radoznalih đačkih lica u klupama, gledati kako oni i očima i ušima upijaju tvoju "besjedu", kojom razlažeš i obrazlažeš, pozivajući se na stihove, sve "iz glave", naizgled jednostavnu, a ipak složenu, časomice, štaviše, zamršenu misao jednog veleuma. Jesam li birao samo mjesta koja želim da upamte? Jesam. Jesam li zaobilazio one, inače dobro znane partije što vonjaju olovnim šovenstvom i naglašeno podstiču mržnju? Jesam. Šta je onda ostajalo od drame? Sasvim dovoljno! GV ne gubi puno ako preskočimo stihove poput ovih: "Nekršću se gore usmrđeše... Odža riče na ravnom Cetinju... No lomite munar i džamiju / pa badnjake srpske nalagajte... S Muhamedom i glupost u glavu... Kako smrde ove poturice... Kad krv prospem radi svoje vjere / ne bojim se kletve ni drugoga"... (Stop, zastanite ovdje, moliću, bar na časak i osluhnite "satanski huk" ovog distiha; ima u njemu otrova za čitav kontinent!) "Od mečeta i turske džamije / napravismo prokletu gomilu / neka stoji na uklin narodu... Ko ne misli na kuran pljunuti / neka bježi glavom bez obzira... Sad ti nema u našu nahiju / obilježja od uha turskoga / do trupine ili razvalina"... Jasno, izostavljao sam ova i podobna mjesta, jer me od njih zeblo kao da su ledene sante. Brisao sam ih zbog toga iz predavanja, ali još više zbog toga što sam imao posla sa đacima svih vjera...«

Ilja je kao naš profesor - pragmatičar uložio sav svoj raskošni intelekt i obrazovanje da – što 'no narod kaže – pokuša od blata napraviti dobru pitu. On je znalački »birao« i »zaobilazio« mjesta za pamćenje i za zaborav, a da li je pita ispala »omiljena«, prosudite sami.Ostali prilozi:
» MEŠA, MEŠIZAM I MEŠISTI
Sead Zubanović | 08. August 2020 03:31
» JEDNOVJEKOVNI PUT HASANA PARIPOVIĆA, VRHUNSKOG INTELEKTUALCA U SJENI
Mr. sci. Džavid Begović | 07. August 2020 15:35
» HOMOSEKSUALIZAM – NOVA GLOBALNA IDEOLOGIJA, ALI I STRATEGIJA
Amir Telibećirović | 07. August 2020 15:08
» ME'O I MAGNUM - NOVOPAZARSKI JAHAČI APOKALIPSE
Nevzad Kurtagić | 06. August 2020 20:28
» OKO BOSNE ZLOKOBNI DUHOVI: MILANOVIĆ K’O DODIK, VUČIĆ K’O TUĐMAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. August 2020 20:27
» LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Armin Čusto, dipl.iur. | 05. August 2020 16:42
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
16. July 2020 17:48
» UNIŠTITE BESTIDNICU!
23. April 2020 04:00
» NJEGOŠ I KULTURNA PROSTITUCIJA
29. February 2020 15:54
» NJEGOŠ NA RTV SLOVENIJA
23. February 2020 03:03
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
13. January 2020 21:32
» PETER HANDKE NOBELOVAC
11. October 2019 15:17
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
11. February 2019 19:51
» NJEGOŠEVSKA I NACISTIČKA ETIKA
06. November 2018 14:00