Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ZLOČIN U UČIONICI
Autor: Šemso Agović
Objavljeno: 01. September 2018. 20:09:03


ŠEMSO AGOVIĆ: Evo počinje još jedna školska godina; đaci širom nekadašnje SFRJ pune učionice željni znanja i obrazovanja. Ovi mladi ljudi, na kojima »svijet ostaje«, ni u snu ne očekuju da će im školske vlasti uz znanje i obrazovanje prirediti i časove psihičke i duhovne torture, na kojima će se događati pravi mali zločini. Bit će to časovi maternjeg jezika, tema Peščanik Danila Kiša i dakako – Gorski vijenac P. II. P. Njegoša. Učionica će biti mjesto zločina, a pomahnitali profesori legalni i legitimni zločinci. Žrtve, kako već rekosmo, đaci »lažne« vjere.
Evo počinje još jedna školska godina; đaci širom nekadašnje SFRJ pune učionice željni znanja i obrazovanja. Ovi mladi ljudi, na kojima »svijet ostaje«, ni u snu ne očekuju da će im školske vlasti uz znanje i obrazovanje prirediti i časove psihičke i duhovne torture, na kojima će se događati pravi mali zločini. Bit će to časovi maternjeg jezika, tema Peščanik Danila Kiša i dakako – Gorski vijenac P. II. P. Njegoša. Učionica će biti mjesto zločina, a pomahnitali profesori legalni i legitimni zločinci. Žrtve, kako već rekosmo, đaci »lažne« vjere.

Kako u praksi izgleda taj mali zločin (postoji li mali zločin?) reći će nam gospodin Sead K., koji danas živi u Luxembourgu. Devedesetih prošlog vijeka pohađao je gimnaziju u Beranama (Crna Gora):

»Pohađati beransku školu bio je pravi pakao. Toliko sam mržnje osjetio na svojoj koži, da bi čovjek pomislio da je džamija koja je postojala u centru Berana, na čijim su temeljima podignute stambene zgrade, bila crkva koju su porušili muslimani, pa nas valjda s razlogom toliko mrze. A bilo je obrnuto.

Ja nikoga nisam mrzio poslije svega što sam preživio. Nije se znalo ko je žešći u mržnji – profesori ili školski drugovi.

“Gorski vijenac” je priča za sebe. Sveto pismo koljačima. Profesor Sreten Vešović bi još s vratiju pri ulasku u učionicu pitao: “Znate li koji je centralni stih u Gorskom vijencu?” Zatim bi sam dao odgovor, fiksirajući me pogledom:
»Trijebimo gubu iz torine!«
A Onda bi pojašnjavao ko je ta guba, koju treba istjerati. Sve me je to natjeralo da koju godinu kasnije napustim sve i odem što dalje od tih primitivnih ljudi.«


Uključivanjem Peščanika i Gorskog vijenca u školski program i školsku lektiru, ministarstva za kulturu i obrazovanje uvode u haos i same profesore, predavače književnosti. Kao obrazovani ljudi oni sasvim jasno znaju da spomenuta literatura – zbog brutalne mržnje iskazane direktno prema jednoj religiji i jednom narodu –, nikako ne bi smjela biti u školskim programima i izučavana kao vrhunska književna djela. Međutim, oni se satjerani uza zid prema problemu odnose u skladu sa svojim etičko-ideološkim nazorima. Taj odnos je različit od slučaja do slučaja, zavisno od moralnog kredibiliteta pojedinca, pa i njegovog ličnog političkog profila. Zvuči bizarno, ali je istina da je problem Peščanika i Gorskog vijenca prevashodno politički problem. Jedno je sigurno – niko od profesora-predavača do sada nije časno progovorio o tom skandalu i odbio da predaje blasfemičnu, ratnohuškačku i nehumanu literaturu, nametnutu silom zakona.

Podijeljenost profesora nalaže da ih razvrstamo po kategorijama. Tako u prvu svrstavamo već one spomenute, koji zbog moralnih načela odbijaju predavati spornu materiju. U stvarnosti oni ne postoje; takvih pak još nema.

U drugu kategoriju svrstavamo profesore koji ostrašćeni koriste priliku da se i lično iživljavaju nad đacima »lažne« vjere, kao što to radi profesor Sreten Vešović.

U treću svrstavamo profesore-licemjere, koji objašnjavaju da je sve u redu, jer je sporna i opskurna literatura pisana u specifično vrijeme.

U četvrtu svrstavamo profesore-pragmatičare, koji iz Peščanika i Gorskog vijenca u svojoj mašti i praksi izbacuju sve antiljudske navode, blasfemiju i grubosti, i predaju samo one »lijepe« stvari.

U ovoj četvrtoj kategoriji, ili grupi ako hoćete, nalazimo gospodina Ilju Sijarića, nekadašnjeg profesora srebreničke gimnazije. U svom eseju »Njegoš kao bojna truba« Ilja nam na potresan način prenosi ličnu borbu sa Gorskim vijencem, koja je počela kad je imao svega desetak godina, a koja traje i dan-danas. »I samo ime Njegoš, dok ništa više o njemu ne znadijah, bješe mi neki "tamni vilajet". Nešto oštro, metalno, hladno, daleko, istom zagonetno, stoga, kanda, i primamljivo, udaralo je iz te riječi...«, piše Ilja. Ono što ga je vuklo da se za svagda uhvati u koštac s problemom, bila je »...tajnovitost što izbija iz Njegoševe priče, koja će mi postati jasna tek mnogo kasnije.«

O kakvoj tajnovitosti se radi ne znamo baš, mada izgleda da je u pitanju profesorova fantazma, jer Njegoš je prost da prostiji ne može biti: on u Gorskom vijencu smišlja, provodi i na kraju slavi istragu poturica, iliti uništenje manjinskog naroda, uništenje bez nekog jakog razloga, osim što su apostazionisti. Ali, nejse; pogledajmo radije inventivnu tehniku, kojom je profesor-pragmatičar Ilja nekada majstorski baratao:

»Kad sam se, kao profesor, našao u učionici, GV sam predavao bez knjige, iz glave. I uspijevao sam, možda baš zahvaljujući tome, da ga "omilim" mojim gimnazistima. Šta je moglo biti uzbudljivije nego imati dvadeset i tri-četiri ljeta, stajati pred tridesetak radoznalih đačkih lica u klupama, gledati kako oni i očima i ušima upijaju tvoju "besjedu", kojom razlažeš i obrazlažeš, pozivajući se na stihove, sve "iz glave", naizgled jednostavnu, a ipak složenu, časomice, štaviše, zamršenu misao jednog veleuma. Jesam li birao samo mjesta koja želim da upamte? Jesam. Jesam li zaobilazio one, inače dobro znane partije što vonjaju olovnim šovenstvom i naglašeno podstiču mržnju? Jesam. Šta je onda ostajalo od drame? Sasvim dovoljno! GV ne gubi puno ako preskočimo stihove poput ovih: "Nekršću se gore usmrđeše... Odža riče na ravnom Cetinju... No lomite munar i džamiju / pa badnjake srpske nalagajte... S Muhamedom i glupost u glavu... Kako smrde ove poturice... Kad krv prospem radi svoje vjere / ne bojim se kletve ni drugoga"... (Stop, zastanite ovdje, moliću, bar na časak i osluhnite "satanski huk" ovog distiha; ima u njemu otrova za čitav kontinent!) "Od mečeta i turske džamije / napravismo prokletu gomilu / neka stoji na uklin narodu... Ko ne misli na kuran pljunuti / neka bježi glavom bez obzira... Sad ti nema u našu nahiju / obilježja od uha turskoga / do trupine ili razvalina"... Jasno, izostavljao sam ova i podobna mjesta, jer me od njih zeblo kao da su ledene sante. Brisao sam ih zbog toga iz predavanja, ali još više zbog toga što sam imao posla sa đacima svih vjera...«

Ilja je kao naš profesor - pragmatičar uložio sav svoj raskošni intelekt i obrazovanje da – što 'no narod kaže – pokuša od blata napraviti dobru pitu. On je znalački »birao« i »zaobilazio« mjesta za pamćenje i za zaborav, a da li je pita ispala »omiljena«, prosudite sami.Ostali prilozi:
» VRAĆAMO LI SE TO U SVOJ MALI SVIJET?!
Ajša Čišija | 23. May 2020 19:31
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» ZA SVE JE KRIV NAROD
Zijad Bećirević | 22. May 2020 19:54
» BOGOMOLJE U TELEVIZIJSKIM KUĆAMA
Mr. Milan Jovičić | 22. May 2020 19:40
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
Said Šteta | 20. May 2020 17:35
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
» MINISTARSTVO BIH ZA DIJASPORU, DA ILI NE?
Aziz Hurem | 10. May 2020 18:00
» JE LI BLEIBURG U SARAJEVU ILI JE SARAJEVO U BLEIBURGU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2020 15:44
» CRNI LABUDOVI - BEDEM KOJIM SE BOSNA OPASALA
Elmedina Muftić | 07. May 2020 17:09
» BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Ćerim Bajrami | 30. April 2020 16:34
» AMERIKANKA NA RUBU NERVNOG SLOMA
Adisa Busuladžić | 27. April 2020 19:26
» MAESTRALNE KONSPIRACIJE HASHIMA THAQIJA
Sahit Kandić | 26. April 2020 02:59
» UNIŠTITE BESTIDNICU!
Šemso Agović | 23. April 2020 04:00
» ZA „DRŽAVU I ČOVJEKA“ I DALJE VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE!
Mr. Milan Jovičić | 23. April 2020 03:50
Ostali prilozi istog autora:
» UNIŠTITE BESTIDNICU!
23. April 2020 04:00
» NJEGOŠ I KULTURNA PROSTITUCIJA
29. February 2020 15:54
» NJEGOŠ NA RTV SLOVENIJA
23. February 2020 03:03
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
13. January 2020 21:32
» PETER HANDKE NOBELOVAC
11. October 2019 15:17
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
11. February 2019 19:51
» NJEGOŠEVSKA I NACISTIČKA ETIKA
06. November 2018 14:00
» ZAR I TI, SINE AHMEDE BURIĆU?!
13. February 2018 01:13
» POMJERENI RAZUM RIZVA BABAČIĆA
17. September 2017 02:54