Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje "Žena-žrtva rata" u povodu početka suđanja srpskom ratnom zločincu Radomiru Šušnjaru, koji je odgovoran za učešće u spaljivanju 57 bošnjačkih civila u Pionirskoj ulici Višegrada
HASEČIĆ: OČEKUJEMO DA ĆE ŠUŠNJAR PRIZNATI I REĆI GDJE SU KOSTI ŽRTAVA
Autor: Fena
Objavljeno: 23. August 2018. 13:08:02


Udruženja "Žena-žrtva rata", posebno preživjele žrtve iz Višegrada, očekuju da će Radomir Šušnjar priznati ono što je uradio, iako je to dosad negirao, i da će porodicama svojih komšija koje je žive zapalio sa Lukićima, reći gdje su kosti da bi porodice dostojanstveno ukopale svoje najmilije izjavila je Feni predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada, pred Sudom BiH trebalo bi početi sutra.

Hasečić je naglasila kako će i sama biti svjedok u predmetu.

"Tri puta sam išla i u Pariz da bi ga identifikovala i svjedočila. To je bila teška borba za njegovo izručenje i šta će biti na suđenju vidjet ćemo", kazala je Hasečić.


Srpski ratni zlikovac Radomir Šušnjar pokušao se sakriti u Francuskoj:
Optužen je za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti


Naglašava da se Udruženje "lavovski" borilo da Šušnjar bude lociran i konačno uhapšen te smatra da je imao vremena - 27 godina, da razmisli o zločinima.

"Nadam se da će 'nekadašnji komšija' i moj i živo spaljenih civila, smoći snage i pogledati u oči preživjelim žrtvama i članovima porodica i da će u sebi imati imalo ljudskog da kaže 'tu su kosti', da se kaje i kaže ko su nalogodavci jer znamo ko su izvršioci", poručila je Hasečić.

Ističe da porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu da bi mogli dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

Radomir Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: