Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

New York: Član Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku
KEMAL HOT U ALI-PAŠINOJ DŽAMIJI: JEDINSTVO ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE NEMA ALTERNATIVU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2018. 23:08:41
Jedan broj plavsko-gusinjskih Bošnjaka klanjali su Kurban bajram u Ali pašinoj džamiji u njujorškom predgrađu Astorija. Bajramsku namaz je predvodio i hutbu kazivao Fuad ef. Šabović.

U ime Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku prisutnima se ukratko obratio Kemal Hot. Ovaj mladić rodom je iz Gusinja, pripada generaciji mlađih emigranata, koji je uzrokom srpsko-crnogorskih genocidnih pogroma ratnih 90-tih našao utučište u New Yorku. Jedan je od aktivnijih omladinaca u bošnjačkoj komuni u New Yorku. Ujedno vodi FC Sandžak. Preko svojeg Youtube kanala i socijalnih mreža uživo prenosi sve značajne skupove koji se odvijaju u ovom velegradu.


KEMAL HOT: Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu.


Upućujići zahvalnost Gospodaru Svjetova što su se u Ali-pašinoj džamiji okupili u velikom broju, na mubarek mjestu i veličanstvenom bajramskom danu, istakao je na početku Hot:

- Pripala mi je čast da vam se obratim ispred Odbora Islamske zajednice. Vjerujem da znate, danas u svetoj Mekki petnaest hadžija iz našeg džemata na čelu sa glavnim imamom hafizom Hakom ef. Omeragićem, koji obavljaju petu islamsku dužnost. Naša braća i cijenjene sestre uče dove za njih, njihove familije, za nas, našu djecu, naše jedinstvo Islamske zajednice. Da im Allah dž.š. ukabuli njihov hadž i dove, rekao je on.S obzirom na određene nemile događaje u Zajednici, koji su potpuno bezpotrebno izazvani i završili na sudu u ovom gradu. Ovo je prvi put da neko iz plavsko-gusinjske zajednice pokreće tužbe unutar zajednice, što jeste jedan loš primjer za jednu vjersku zajednicu koja se stavlja na tapetu, gdje u dobroj mjeri može naškoditi našim budućim generacijama. Upravo po pitanju jedinstva Islamske zajednice, Hot kao član odbora je istakao:

- Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu. Zato, draga braćo, dovedite vašu djecu u mekteb od ovog septembra mjeseca u Alipašinu džamiju i Bošnjačkom centru. Da naši imami Islamske zajednice poduče našu djecu našom pravom vjerom – islamom.
Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku uskoro će izaći sa obavještenjem da će se uskoro održati jedinstvena Izborna skupština. Ovim putem vas pozivam da se svi učlanite i da svi uzmete učešće na toj Skupštini kako bi izabrali naše predstavnike da svi zajednički učestvujemo, naglasio je Hot.Čestitajući Kurban bajram prisutnim, njihovim porodicama ali i u zavičaju Plavu i Gusinju, Hot je pozvao prisutne:
Dnas se svi bratski izgrlimo, jedni drugima pružimo ruku i da svi zajednički krenemo pravim putem - putem jedinstva. Mi smo narod koji ima bogatu historiju, tradiciju i kulturu. Mi smo jedan ponosan narod i treba tako da nastavimo putem naših predaka, zaključio je obraćanje koje, iako neobično za džamiju, izazvalo ovacije aplauza i povike tekbira.Samo da naglasimo, Ali pašina džamija u Astoriji jedan je od tri objekta koji je vakufska imovina Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. Vakifi sva tri objekta su mahom Plavljani i Gusnjani, dakako i Bošnjaci iz drugih krajeva Sandžaka, BiH, Kosova... koji su u financijskoj potpori i radovima učestvovali u kupovini i renoviranju objekata na Richmond Hillu i Monticello-u.
Ali pašina džamija je prvi vakuf koji je kupljen ’90-tih godina, u vaktu kada je srpsko-crnogorski genocidni okot provodio istrebljenje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Pod režimsko-policijskom i vojnom čizmom, pnogi Bošnjaci i Albanci iz plavsko-gusinjskog kraja bili su prisiljeni da potraže spas u brojnim državama zapadne Europe, Australije, Kanade i SAD. U New Yorku je najveća koncetracija.
Ostali prilozi:
» NEKE BOŠNJAČKE ZABLUDE O SVOJOJ PROŠLOSTI
Fikret Hafizović | 23. October 2018 15:10
» STAZAMA LEGENDARNIH HEROJA TEOČAKA
Prof. Amira Fejzić | 21. October 2018 00:14
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
Bošnjaci.Net | 15. October 2018 16:40
» PRAHISTORIJSKI CRTEŽI NA PROSTORU NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE
Boban Redžepagić | 11. October 2018 19:34
» DR. SILAJDŽIĆ: ZAŠTO PREPORUČUJEM KNJIGU "GOTI U BOSNI"?
Tim Bošnjaci.Net | 08. October 2018 12:56
» PENZBERG: „DANI OTVORENIH VRATA DŽAMIJA“
Damir ef. Babajić | 05. October 2018 17:19
» 100 GODINA PRVE DEMOKRATSKE REPUBLIKE GRUZIJE
B.net | 04. October 2018 17:59
» BOLESNO ZDRAVSTVO TREBA LIJEČITI
Eset Muračević | 01. October 2018 20:00
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
Mensud Alićušić | 19. September 2018 14:31
Ostali prilozi istog autora: