Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

New York: Član Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku
KEMAL HOT U ALI-PAŠINOJ DŽAMIJI: JEDINSTVO ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE NEMA ALTERNATIVU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2018. 23:08:41
Jedan broj plavsko-gusinjskih Bošnjaka klanjali su Kurban bajram u Ali pašinoj džamiji u njujorškom predgrađu Astorija. Bajramsku namaz je predvodio i hutbu kazivao Fuad ef. Šabović.

U ime Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku prisutnima se ukratko obratio Kemal Hot. Ovaj mladić rodom je iz Gusinja, pripada generaciji mlađih emigranata, koji je uzrokom srpsko-crnogorskih genocidnih pogroma ratnih 90-tih našao utučište u New Yorku. Jedan je od aktivnijih omladinaca u bošnjačkoj komuni u New Yorku. Ujedno vodi FC Sandžak. Preko svojeg Youtube kanala i socijalnih mreža uživo prenosi sve značajne skupove koji se odvijaju u ovom velegradu.


KEMAL HOT: Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu.


Upućujići zahvalnost Gospodaru Svjetova što su se u Ali-pašinoj džamiji okupili u velikom broju, na mubarek mjestu i veličanstvenom bajramskom danu, istakao je na početku Hot:

- Pripala mi je čast da vam se obratim ispred Odbora Islamske zajednice. Vjerujem da znate, danas u svetoj Mekki petnaest hadžija iz našeg džemata na čelu sa glavnim imamom hafizom Hakom ef. Omeragićem, koji obavljaju petu islamsku dužnost. Naša braća i cijenjene sestre uče dove za njih, njihove familije, za nas, našu djecu, naše jedinstvo Islamske zajednice. Da im Allah dž.š. ukabuli njihov hadž i dove, rekao je on.S obzirom na određene nemile događaje u Zajednici, koji su potpuno bezpotrebno izazvani i završili na sudu u ovom gradu. Ovo je prvi put da neko iz plavsko-gusinjske zajednice pokreće tužbe unutar zajednice, što jeste jedan loš primjer za jednu vjersku zajednicu koja se stavlja na tapetu, gdje u dobroj mjeri može naškoditi našim budućim generacijama. Upravo po pitanju jedinstva Islamske zajednice, Hot kao član odbora je istakao:

- Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu. Zato, draga braćo, dovedite vašu djecu u mekteb od ovog septembra mjeseca u Alipašinu džamiju i Bošnjačkom centru. Da naši imami Islamske zajednice poduče našu djecu našom pravom vjerom – islamom.
Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku uskoro će izaći sa obavještenjem da će se uskoro održati jedinstvena Izborna skupština. Ovim putem vas pozivam da se svi učlanite i da svi uzmete učešće na toj Skupštini kako bi izabrali naše predstavnike da svi zajednički učestvujemo, naglasio je Hot.Čestitajući Kurban bajram prisutnim, njihovim porodicama ali i u zavičaju Plavu i Gusinju, Hot je pozvao prisutne:
Dnas se svi bratski izgrlimo, jedni drugima pružimo ruku i da svi zajednički krenemo pravim putem - putem jedinstva. Mi smo narod koji ima bogatu historiju, tradiciju i kulturu. Mi smo jedan ponosan narod i treba tako da nastavimo putem naših predaka, zaključio je obraćanje koje, iako neobično za džamiju, izazvalo ovacije aplauza i povike tekbira.Samo da naglasimo, Ali pašina džamija u Astoriji jedan je od tri objekta koji je vakufska imovina Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. Vakifi sva tri objekta su mahom Plavljani i Gusnjani, dakako i Bošnjaci iz drugih krajeva Sandžaka, BiH, Kosova... koji su u financijskoj potpori i radovima učestvovali u kupovini i renoviranju objekata na Richmond Hillu i Monticello-u.
Ali pašina džamija je prvi vakuf koji je kupljen ’90-tih godina, u vaktu kada je srpsko-crnogorski genocidni okot provodio istrebljenje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Pod režimsko-policijskom i vojnom čizmom, pnogi Bošnjaci i Albanci iz plavsko-gusinjskog kraja bili su prisiljeni da potraže spas u brojnim državama zapadne Europe, Australije, Kanade i SAD. U New Yorku je najveća koncetracija.
Ostali prilozi:
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
» PISCI NE ŽIVE OD POEZIJE VEĆ ŽIVE ZA POEZIJU
Eset Muračević | 28. May 2019 13:45
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: