Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

New York: Član Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku
KEMAL HOT U ALI-PAŠINOJ DŽAMIJI: JEDINSTVO ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE NEMA ALTERNATIVU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2018. 23:08:41
Jedan broj plavsko-gusinjskih Bošnjaka klanjali su Kurban bajram u Ali pašinoj džamiji u njujorškom predgrađu Astorija. Bajramsku namaz je predvodio i hutbu kazivao Fuad ef. Šabović.

U ime Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku prisutnima se ukratko obratio Kemal Hot. Ovaj mladić rodom je iz Gusinja, pripada generaciji mlađih emigranata, koji je uzrokom srpsko-crnogorskih genocidnih pogroma ratnih 90-tih našao utučište u New Yorku. Jedan je od aktivnijih omladinaca u bošnjačkoj komuni u New Yorku. Ujedno vodi FC Sandžak. Preko svojeg Youtube kanala i socijalnih mreža uživo prenosi sve značajne skupove koji se odvijaju u ovom velegradu.


KEMAL HOT: Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu.


Upućujići zahvalnost Gospodaru Svjetova što su se u Ali-pašinoj džamiji okupili u velikom broju, na mubarek mjestu i veličanstvenom bajramskom danu, istakao je na početku Hot:

- Pripala mi je čast da vam se obratim ispred Odbora Islamske zajednice. Vjerujem da znate, danas u svetoj Mekki petnaest hadžija iz našeg džemata na čelu sa glavnim imamom hafizom Hakom ef. Omeragićem, koji obavljaju petu islamsku dužnost. Naša braća i cijenjene sestre uče dove za njih, njihove familije, za nas, našu djecu, naše jedinstvo Islamske zajednice. Da im Allah dž.š. ukabuli njihov hadž i dove, rekao je on.S obzirom na određene nemile događaje u Zajednici, koji su potpuno bezpotrebno izazvani i završili na sudu u ovom gradu. Ovo je prvi put da neko iz plavsko-gusinjske zajednice pokreće tužbe unutar zajednice, što jeste jedan loš primjer za jednu vjersku zajednicu koja se stavlja na tapetu, gdje u dobroj mjeri može naškoditi našim budućim generacijama. Upravo po pitanju jedinstva Islamske zajednice, Hot kao član odbora je istakao:

- Jedinstvo Islamske zajednice, džemat, budućnost naše djece, naših budućih pokoljenja - nema alternativu. Zato, draga braćo, dovedite vašu djecu u mekteb od ovog septembra mjeseca u Alipašinu džamiju i Bošnjačkom centru. Da naši imami Islamske zajednice poduče našu djecu našom pravom vjerom – islamom.
Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku uskoro će izaći sa obavještenjem da će se uskoro održati jedinstvena Izborna skupština. Ovim putem vas pozivam da se svi učlanite i da svi uzmete učešće na toj Skupštini kako bi izabrali naše predstavnike da svi zajednički učestvujemo, naglasio je Hot.Čestitajući Kurban bajram prisutnim, njihovim porodicama ali i u zavičaju Plavu i Gusinju, Hot je pozvao prisutne:
Dnas se svi bratski izgrlimo, jedni drugima pružimo ruku i da svi zajednički krenemo pravim putem - putem jedinstva. Mi smo narod koji ima bogatu historiju, tradiciju i kulturu. Mi smo jedan ponosan narod i treba tako da nastavimo putem naših predaka, zaključio je obraćanje koje, iako neobično za džamiju, izazvalo ovacije aplauza i povike tekbira.Samo da naglasimo, Ali pašina džamija u Astoriji jedan je od tri objekta koji je vakufska imovina Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. Vakifi sva tri objekta su mahom Plavljani i Gusnjani, dakako i Bošnjaci iz drugih krajeva Sandžaka, BiH, Kosova... koji su u financijskoj potpori i radovima učestvovali u kupovini i renoviranju objekata na Richmond Hillu i Monticello-u.
Ali pašina džamija je prvi vakuf koji je kupljen ’90-tih godina, u vaktu kada je srpsko-crnogorski genocidni okot provodio istrebljenje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Pod režimsko-policijskom i vojnom čizmom, pnogi Bošnjaci i Albanci iz plavsko-gusinjskog kraja bili su prisiljeni da potraže spas u brojnim državama zapadne Europe, Australije, Kanade i SAD. U New Yorku je najveća koncetracija.
Ostali prilozi:
» “DRŽAVNI LOPOV” SA LIčNOM KARTOM PUTUJE SVIJETOM
Said Šteta | 17. February 2019 16:09
» BOSANSKI JEZIK U GRADU BRECHTA I MOZARTA
Haris Halilović | 13. February 2019 14:07
» BOSNA NI NA NEBU NI ZEMLJI!?
Hakija Đozić | 05. February 2019 19:07
» POJEDINCI NA SPISKOVE ZA MEDALJU OTPORA STAVLJALI SAMI SEBE
Eset Muračević | 02. February 2019 17:31
» USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U EDMONTONU
Remza Lagarija | 22. January 2019 13:53
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
» NOVI IZAM U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITICI
Fikret Hafizović | 30. December 2018 21:31
» NAGRADA ZA BOSANSKU DOPUNSKU ŠKOLU MANCHESTER
B.net | 23. December 2018 13:38
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
Ostali prilozi istog autora: