Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje za javnost Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića
IZETBEGOVIĆ: DOVODE LI ČOVIĆ I IVANIĆ U PITANJE DA SE U SREBRENICI DESIO GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 20. August 2018. 18:08:56


Odbacujemo i smatramo neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća koji je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

Potpuno je nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje?

Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haaškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu "zaštićenu" zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu historiju“?

Posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH.

Sve što je napisano u telegramu saučešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu, i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se niko ne može ograditi.

Povodom saopćenja koje je jučer upućeno u ime Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović izdali su zajedničko saopćenje:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije.

Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Šta je predsjedavajući Predsjedništva napisao u telegramu saučešća porodici Kofija Annana


Meiji su objavili da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ime Predsjedništva BiH i u svoje osobno ime uputio je telegram saučešća porodici Kofija Annana. U telegramu piše:

– Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvine olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova, – navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.
Kofi Annan, bivši generalni sekretar UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je u 80-oj godini.

Javnosti je sigurno jasno šta je smetnja srpsko-hrvatskom članovima Predsjedništva BiH. Ovo su posljednji trzaji ove hunte koji orkestrirano rade protiv države BiH. Jasna je njihova pripadnost krugovima genocidne bratije i Udruženog zločinačkog poduhvata, sada niskim istupima misle da će promijeniti činjenice iz bliske historije koje su ovjerene muhurom internacionalnih sudava i više država svijeta.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: