Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ministar civilnih poslova jasan
OSMANOVIĆ: DODIK GOVORI ONO ŠTO VUČIĆ TRENUTNO NE SMIJE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 16. August 2018. 20:08:57


U zadnje vrijeme je primjetno da predsjednik Srbije Vučić jedno govori a drugo radi. Promijenio je svoju retoriku, izgovara riječi kojim pokušava zadobiti pohvale međunarodne zajednice i popraviti znatno narušenu međunarodnu poziciju Srbije. Vi možete iz tih izjava vidjeti da Vučić ne dovodi javno u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali on to čini indirektno, smatra ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

On napominje da se to se najčešće dešava prilikom raznih manifestacija na kojima govore srbijanski lideri, ali sa sobom redovno vode i predsjednika RS Dodika koji u njihovom prisustvu javno istupa i govori.

"U takvim prilikama Dodikov zadatak je da govori ono što srbijanski lideri, zbog pozicije Srbije u okviru međunarodne zajednice izbjegavaju govoriti. I pored toga što u prisustvu najviših zvaničnika Srbije Dodik na najgrublji način govori protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH nikada niste čuli da je predsjednik Srbije na takve izjave reagovao, a morao je", kazao Osmanović za Vijesti.ba.

Mišljenja je da tako treba posmatrati i zadnje zasijedanje NSRS na kojem je na krajnje ciničan način razmatran Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004 godine, te da se to moglo uraditi bez jasnog miga iz Beograda.

"Ako išta Dodik razumije u politici onda je to šta, i dokle smije ići i uraditi bez znanja i saglasnosti Beograda. A to šta je on izgovorio iza govornice NSRS ne treba nikoga iznenaditi. To je ustvari samo još jedan njegov nacionalistički, šovinistčki politički istup kojih je u posljednjih nekoliko godina bilo jako mnogo. Već godinama on pred čitavom domaćom i međunarodnom javnošću vrijeđa Bošnjake, naziva ih „ okupatorima“ Podrinja, onda tom istom narodu zabranjuje naziv i upotrebu jezika,( Bosanskog jezika), pred čitavom domaćom i međunarodnom javnošću on kaže da njemu neće suditi sudije Bošnjaci, on se izruguje i vrijeđa na najružniji način vjerska i nacionalna osjećanja bošnjačkog naroda i naravno kada nije bilo adekvatne reakcije domaćih i međunarodnih institucija on se sada odlučio da udari tamo gdje najviše boli, vrijeđajući žrtve genocida i pokušavajući osporiti genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i pored presuda međunarodnih sudova", rekao je Osmanović.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: