Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK ZATRAŽIO POVLAČENJE IZVJEŠTAJA KOMISIJE ZA SREBRENICU
Autor: NAP
Objavljeno: 14. August 2018. 14:08:46


Predsjednik RS Milorad Dodik predložio Narodnoj skupštini da zahtijeva od entitetske vlade da povuče Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i stavi ga van snage, te da se formira međunarodna komisija, koji će sačiniti konačan izvještaj o Srebrenici i dati joj rok od godinu dana.

Raspravu o Informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. zatražio je predsjednik RS Milorad Dodik, i iako mu je izlaganje bilo ograničeno na 60 minuta, izlagao je deset minuta duže.

Dodik je istakao da je neposredan povod zašto je tražio ovu sjednicu predavanje spiska od 22.000 osoba koje dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine, koje je njemačkom tužiocu uručila predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić.

Dodik je rekao da je Komisija za Srebrenicu koja je formirana po nalogu Doma za ljudska prava 2004.godine radila pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna i dijela međunarodne zajednice, te "da je njihov cilj bio satanizacija RS i srpskog naroda".


Džaba trud poslanika RS-a kad je genocid u Srebrenici pravno i historijski potvrđena činjenica koja se ne može gurnuti pod tepih nikakvim sramnim odlukama Narodne skupštine RS, napisao je i ilsutracijom potvrdio Šukrija Meholjić.


Obraćajući se poslanicima osporavao je izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao netačan i da ne obuhvata stradanje Srba u srebreničkoj regiji.

Osporavao je i brojke o nestalim i stradalim Bošnjacima na području Srebrenice.

Sjednici pored Dodika prisustvuju premijerka RS-a Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS-a i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić. Današnjoj sjednici ne prisustvuje dio poslanika Koalicije Domovina.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić i zastupnik Mihnet Okić nisu prisutni, jer, kako kažu, postojeći Izvještaj su potvrdili domaći i strani sudovi, te nema potrebe da se raspravlja o novom.

Dodik nije pozvao bošnjačke poslanike na sinoćnje konsultacije uoči posebnog zasjedanja, a nije se odazvala ni opozicija, koja smatra da predsjednik RS-a ovu temu koristi u predizborne svrheOstali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: