Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U okviru manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima“
SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE "PONOS I POBJEDA ARMIJE RBIH"
Autor: AA
Objavljeno: 06. August 2018. 00:08:53


U okviru manifestacije "Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koja se održava 23. put, danas je održana svečanost otvorenja spomen-obilježja "Ponosa i pobjede Armije Republike BiH" koje se nalazi na lokalitetu Ćorkovača, mjesta nadomak pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.

Svečanosti su, pored brojnih lokalnih zvaničnika, prisustvale i brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH. Spomen-obilježje zvanično su otkrili Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim.

Nakon toga prisutnim se obratio Edhem Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja koji je govorio o samoj inicijativi i toku gradnje ovog, za Krajinu, najznačajnijeg historijskog spomenika.Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, obaveza i zadaća države je da obilježava značajne datume i mjesta pobjede Armije Republike BiH jer su pripadnici Armije Republike BiH najzaslužniji što danas imamo cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu koja je spašena i sačuvana od agresije.

- Od srca čestitam bužimskim patriotama što su izgradili ovako jedan lijep spomenik u čast pobjedama Armije Republike BiH, u čast našeg generala Izeta Nanića, heroja odbrane BiH jer da nije bilo žrtve naših šehida, ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine - kazao je ministar Bukvarević.Kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH, svečanosti otvorenja spomen-obilježja na Ćorkovački, prisustvovao je bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, koji je istakao kako ovakva spomen-obilježja imaju veliki značaj u čuvanju od zaborava sjećanje na veliku žrtvu i hrabru borbu za slobodu Bosne i Hercegovine svih pripadnika Armije Republike BiH.

Govoreći o spomen-obilježju na Ćorkovači kao svojevrsnom građevinskom pothvatu koji simbolizira, prije svega, mjesto bitaka u kojima je poginuo najveći broj šehida sa područja grada Bužima i naravno pogibiju rahmetli generala Izeta Nanića, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić je naglasio značaj jedinstva Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika kazavši da samo na taj način Bošnjaci kao narod mogu opstati u budućnosti.- Neprijatelji Bosne i Hercegovine se nisu umirili. Oni rade i danas. Negira se genocid, ismijava se sa žrtvama zločina, a sami zločini se pokušavaju relativizirati, a zločinci veličati i glorificirati. Odavde trebamo slati poruke jedinstvenosti i cjelovitosti borbe za Bosnu i Hercegovinu koja će zasigurno još trajati i ne smijemo dozvoliti da neki među nama za ovosvjetske interese izdaju ono najsvetije što smo mi uradili zajedno, a to je 5. Korpus Armije Republike BiH i njegova svijetla borba, - naglasio je premijer Rošić.
Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: