Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Njemačka: Svečanost među građanima BiH u Minhenu
POLAZNICI BOSANSKIH ŠKOLA DOBILI DIPLOME
Autor: Hanna Hajduk
Objavljeno: 23. July 2018. 14:07:28

Dio polaznika bosanskih škola u Minhenu


Povodom završetka školske 2017/18 godine, u Minhenu je, u subotu, 21.07.2018. godine, održana manifestacija na kojoj su polaznicima dopunske nastave na bosanskom jeziku uručena svjedočanstva o uspješno završenim razredima.

Ni ljetna kiša u glavnom gradu Bavarske koja je rominjala cijeli dan, nije mogla pokvariti odličan ugođaj i atmosferu u SV „Am Hedernfeld“, posebno dekorisanom za ovu priliku. Svečanost je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena odličnim programom koji su sa svojim nastavnicama pripremila i izvela djeca, djevojčice i dječaci druge generacije polaznika dopunske nastave na bosanskom jeziku u Minhenu. Svojim umijećem, kreativnošću, recitalima, stihovima i pjesmom djeca su oduševili sve prisutne.


Detalj iz programa učenika


U okviru programa prisutnima su se obratili generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu Haris Halilović. U svojim obraćanjima istakli su značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, posebno mladih i djece i zahvalnost svima koji pomažu rad dopunskih škola Bosne i Hercegovine u Minhenu.


Detalj iz Minhena


Povodom deset godina od aktiviranja projekta Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, u okviru koga je, samo u SR Njemačkoj osnovano više od 40 dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku, predsjednik Saveza Haris Halilović, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu, za doprinos u očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u Minhenu uručio je zahvalnice nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i saradnicima Saveza: Adisi Varcar, Hidajeti Radonja, Munibu Salkanoviću, Sandri Ivanović, Huseinu Ismailoviću, Ismetu Hasanoviću, Samiri Ceribašić i Elvisu Salkanoviću.


Dio pohvaljenih učenika


Posebnu zahvalnost i pohvale na podršci bosanskim dopunskim školama u Minhenu Halilović je uputio Savjetu roditelja, u čijem rukovodstvu su: Amel Omerović, Muamer Omerović, Samira Ceribašić, Faruk Perviz i Adem Omerović, istakavši značaj stalne saradnje sa Generalnim konzulatom BiH u Minhenu, jačanje veza sa domovinom i nadu da će država BiH što prije adekvatnije regulisati oblast dopunskog obrazovanja djece građana BiH u dijaspori na maternjem jeziku.


Detalj sa dodjele svjedočanstava


Nakon završetka programa i svečanog uručenja svjedočanstava za 48 učenika nastavljeno je cjelodnevno zajedničko druženje djece, roditelja, nastavnika, koordinatora, predstavnika Generalnog konzulata BiH u Minhenu i gostiju. Sve bilo je – bosanski!


Radost djece: Slijedi raspustOstali prilozi:
» VJETROVI SJETE
Eset Muračević | 12. June 2019 17:35
» KUĆNA PORODICA (EHLI-BEJT) ALLAHOVA POSLANIKA (S)
Dr. Mustafa Prljača | 23. May 2019 17:59
» “ZULIJA” KAD MI SE PLAČE, POMISLIM
Said Šteta | 10. May 2019 13:46
» SVJETLO
Said Šteta | 05. May 2019 17:53
» „BATONOVE PRIČE“ U MOSTARU I POČITELJU
Bošnjaci.Net | 29. April 2019 19:30
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01