Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba da bude između dvije suverene države
THACI O BRISELSKOM DIJALOGU: POZICIJA PREDSJEDNIKA VUČIĆA JE DALEKO OD REALNOSTI
Autor: AA
Objavljeno: 20. July 2018. 13:07:17

Predsjednik Thaci: Kosovo je nezavisna i suverena država i to mora biti jasno svakome ko je na vlasti u Srbiji. Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba da bude između dvije suverene države


Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovio je da je jučerašnji dan za Kosovo bio istorijski jer je Evropska komisija odlučila da Kosovo može da dobije viznu liberalizaciju, kao i da je njegov sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i najkraći u posljednjih šest godina od kada se vodi dijalog u Briselu.

Thaci je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je teško razgovarati sa predsjednikom Vučićem, koji i dalje smatra da je Kosovo dio Srbije i da je Kosovo srce Srbije.

“Pozicije su nam jako daleke. Pozicija predsjednika Vučića je daleko od realnosti. Može se misliti da je pod pritiskom tamošnje javnosti, ali kao lideri imamo obavezu da razjasnimo našoj javnosti kakva je realnost. Kosovo je nezavisna i suverena država i to mora biti jasno svakome ko je na vlasti u Srbiji. Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba da bude između dvije suverene države”, kazao je Thaci.

Dalje je naglasio da se obje zemlje moraju žrtvovati kako bi se postigao sporazum, ali je poručio i da je Kosovo u zadnjih 30 godina činilo mnogo kompromisa kako bi stiglo do ovoga što ima danas. Kazao je da ima kritičkih glasova sa obe strane, ali da je dijalog važan za sve i da želi da narednih dana i nedjelja ne bude nikakvih incidenata kako bi se dijalog nastavio i postigao konačni sporazum.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: