Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagovao na zahtjev Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS
DODIK RADIKALIZIRA POLITIČKU SCENU
Autor: B.net
Objavljeno: 19. July 2018. 15:07:08


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 19. jula 2018. godine, reagovao na zahtjev Milorada Dodika, predsjednika ovog bosanskohercegovačkog entiteta, u kojem traži sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Kako je najavljeno, na sjednici bi se trebala razmatrati "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“. Entitetski predsjednik je nedavno najavio kako će tražiti da Narodna skupština odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine.

- Nakon što mu je propao plan da preko svojih jataka početkom ove godine pokuša doći do bošnjačkog glasačkog tijela radi izbora za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, Milorad Dodik se odlučio za put potpune radikalizacije političke scene u RS. Nedavno paranoično gostovanje na jednoj televiziji, gdje je, izneđu ostaloga, na najprizemniji način govorio o najvećim vrijednostima Bošnjaka, pokazuje da je on potpuno izgubio orijentaciju u vremenu i prostoru. Tome svjedoči i činjenica da predsjednik entiteta komentariše teme o kojima ima oskudno znanje, priča o globalnoj politici, a najmanje se bavi onim što mi je primarna zadaća, a to je život običnih građana, čije je živote svojom vladavinom doveo na dno. Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, vraća se svom oprobanom receptu, vrijeđajući islamske svetinje i osjećaje muslimana, te nastavljajući sipati so na najveću ranu Bošnjaka.

Zahtjev za poništenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu samo potvrđuje takvo ponašanje i strah od konačne pobjede istine i pravde, koju potvrđuje cijeli civilizirani svijet. Ništa drugo nismo mogli ni očekivati od onih koji su dodijelili najveća entitetska priznanja osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat. To pokazuje da aktuelna vlast istrajava na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, a čija je posljedica počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Ponašanje predsjednika entiteta je opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlasti i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, nerazmišljajući o posljedicama postupaka.

Očekujemo da će oni, koji se brinu o sigurnosti građana u ovoj zemlji, pratiti sve ove aktivnosti, te da su spremni na reakciju ako dođe do ugrožavanja sigurnosti građana i države Bosne i Hercegovine. Jer, teško je očekivati da su ovakvi, poput Milorada Dodika, spremni mirnim putem predati vlast demokratski izabranim predstavnicima, kazao je u svojoj izjavi potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: