Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CIK BIH: OD SUTRA OVJERA LISTI I KANDIDATA ZA UČEŠĆE NA OPĆIM IZBORIMA
Autor: AA
Objavljeno: 18. July 2018. 12:07:50


Centralna izborna komisija BiH će na sutrašnjoj sjednici razmatrati izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na općim izborima 2018. godine i početi proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, javlja Anadolu Agency (AA).

Političke subjekte čije kandidatske liste budu imale nedostataka Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti da u roku od pet dana otklone nedostatke.

Kandidati su dužni postupiti u skladu sa članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH koji propisuje da se sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inozemstvu, koji imaju diplomatskistatus u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji reguliraju njihov status.

Ako Centralna izborna komisija BiH utvrdi da lice iz navedene zakonske odredbe nijepodnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se reguliranjegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića izvršićese uklanjanje imena tog lica sa ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdinakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodjeljen mandat ako gaosvoji.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 7. oktobra Centralna izborna komisija BiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste uslužbenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: