Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sotona Amfilohije i njegovi četnici
SKANDALOZNO: U HERCEG NOVOM NAJAVLJEN PARASTOS ČETNIČKOM ZLIKOVCU DRAŽI MIHAILOVIĆU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 17. July 2018. 13:07:35


Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću bit će održan danas kod Herceg Novog, što je izazvalo brojne osude u Crnoj Gori, a Ministarstva kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokacija. Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja najavilo je za danas proteste...

Organizator skupa je udruženje "Srpski soko", a služit će sveštenstvo Mitropolije crnogorsko–primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nije predviđeno prisustvo mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića, saopšteno je ranije iz crkve.

Sličan skup, u organizaciji istog udruženja i u znak sjećanja na četničkog vođu Mihailovića održan je kod Herceg Novog 2005. godine.

Ministarstvo kulture Crne Gore je ranije najoštrije osudilo održavanje tog parastosa Mihailoviću uz apel građanima da ne nasjedaju na provokaciju, kako je od strane resornog ministarstva okarakterisan najavljeni skup, prenosi Beta.

"Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije", navodi se u reagovanju Ministarstva.

Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva "đenerala Dragoljuba Mihailovića", navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja je parastos Mihailoviću okarakterisalo kao "gnusan čin" i najavilo proteste u nastojanju da spriječi njegovo održavanje, saopšteno je iz tog Udruženja, koje očekuje da će im se u protestu priključiti i druge, lokalne organizacije boraca.


Da li će Crna Gora dozvoliti šenlučenje sotonama SPC koje predvodi Risto sotona


"Crna Gora ne smije dozvoliti služenje parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Herceg Novom", kazao je podgoričkom radiju Antena M historičar književnosti Novak Kilibarda.

Kilibarda smatra da to "bukvalno znači potcjenivanje Crne Gore i vrijeđanje manjinskih naroda u Crnoj Gori".

"To što će u Herceg Novom biti organizovana crkvena svečanost četničkom komandantu zapravo i nije iznenađenje za ljude koji poznaju gospodina Amfilohija, i njegov posao od kada je došao u Crnu Goru. To je čovjek koji ne priznaje ni crnogorsku naciju, jezik, državu. To je, zapravo još jedan udarac Amfilohija Radovića na Crnu Goru, i nadam se da će ova Crna Gora koja je stabilna na svom evropskom putu zabraniti taj anticrnogorski pokušaj", ocijenio je Kilibarda.

Mitropolija SPC-a je u regovanju navela da ona nije organizator parastosa, da djelovanje Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu "do danas nije do kraja rasvijetljeno" , te da "svaki kršteni čovjek ima pravo na molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svjetskom ratu".

"Parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade", dodaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Skup je zakazan za 18 sati u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: