Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLLASI: VUČIĆ GOVORI NEBULOZE, DRŽAVA KOSOVO NIŠTA NE DUGUJE SRBIJI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. July 2018. 13:07:57

VLLASI: Konačna normalizacija međusobnih odnosa biće kada Srbija prizna Kosovo kao samostalnu državu, kao što je priznala pet drugih država nastalih od bivše Jugoslavije


Konačna normalizacija međusobnih odnosa biće kada Srbija prizna Kosovo kao samostalnu državu, kao što je priznala pet drugih država nastalih od bivše Jugoslavije.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova Azem Vllasi, uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine, koja će, prema najavama, biti održana 18. jula u Briselu, a čiji će domaćin biti visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Još nije jasno ni kada, ni kako će se završiti razgovori između Kosova i Srbije u Briselu. Razgovori su krenuli za normalizaciju odnosa kada je status Kosova kao države riješen 2008. godine. U Beogradu kažu da ne priznaju Kosovo kao državu, pa kažu da to tek treba da se riješi", istakao je Vllasi.

On je potcrtao da kosovska strana neće razgovarati o državnom statusu Kosova jer je, kako je istakao, ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao unitarne države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom.

"Pozicija srpske strane prilično je konfuzna. U Beogradu ne poriču da je Kosovo država, ali kažu da je Srbija neće priznati. Aleksandar Vučić stalno ponavlja da je Srbija za kompromis, ali ne kaže po čemu i o čemu", kazao je Vllasi.

Mišljenja je da je "Ahtisarijev Plan", u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, posljednja linija kompromisa koju je kosovska strana prihvatila.

"Vučić kaže da ne može jedna strana (Kosovo) da dobije sve, a druga (Srbija) da gubi sve. To je nebuloza jer Kosovo ništa ne duguje Srbiji", smatra Vllasi.

Prema njegovim riječima, jedino oko čega se sada slažu i Priština i Beograd i Brisel jeste da razgovori treba da se privode kraju.

"Konačna normalizacija međusobnih odnosa biće kada Srbija prizna Kosovo kao samostalnu državu, kao što je priznala pet drugih država nastalih od bivše Jugoslavije. U Briselu se 18. juna ništa posebno neće desiti. Kosovska strana će saopštiti jasnu poziciju po pitanjima koje sam naveo", zaključio je Vllasi u razgovoru za naš portal.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: