Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sastančenje u Beogradu: Srbija i Genocidna tvorevina
VUČIĆEVO I DODIKOVO HUŠKANJE NA RAT: SRPSKA AGRESORSKO-GENOCIDNA POLITIKA POVEZIVANJA SE NASTAVLJA
Autor: AA
Objavljeno: 15. July 2018. 13:07:42

SRPSKA AGRESORSKO-GENOCIDNA POLITIKA SE NASTAVLJA: Vučić je rekao da je važno da Srbija poveže svoju teritoriju sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom


Predsjednici Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik sastali su se danas i razgovarali o izgradnji puteva između Srbije i BiH, dijalogu Beograda i Prištine, položaju Srba u BiH, obeležavanju godišnjice operacije Oluja i pobede u Prvom svjetskom ratu, javlja Anadolu Agency.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija i RS i ove godine zajedno obilježiti stradanje Srba u operaciji "Oluja" u Hrvatskoj 1994. godine i da će manifestacija tim povodom biti održana u Bačkoj Palanci 4. avgusta.

“Uvijek su to mjesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekala srpski narod koji je protjeran sa svojih ognjišta”, rekao je Vučić.

On je kazao da ga je Dodik obavijestio o zabrinutosti zbog pojedinih izjava "nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa".

"Nadam se da ćemo uspjeti da sačuvamo mir i stabilnost. Nadam se da će svim narodima mir biti budućnost, a ne ratovi", rekao je Vučić i dodao da nikada neće dozvoliti novi pogrom nad srpskim narodom, ali da je najvažnije da se sačuva mir, jer je svakog naroda u regionu sve manje.

Vučić je kazao da je Dodika upoznao sa dijalogom Beograda i Prištine i da je njegov uslov za razgovore da neće biti napada na Srbe na Kosovu.

“Moj uslov za razgovore je nema napada na Srbe. Nema pokušaja zauzimanja teritorije na sjeveru. Nema hapšenja kako vam pandne napamet”, rekao je Vučić i dodao da je briselskim zvaničnicima poslije posljednjih hapšenja Srba rekao da pregovora neće biti ako oni odmah ne budu oslobođeni.

Dodik je kazao da RS u potpunosti podržava sve pregovore koje Srbija vodi.

“RS je trajno opredijeljena za povezivanje Kosova i RS. Mi smatramo da srpski narod ima pravo na svoju potpunu autonomiju (…) Ne želimo da ugrozimo mir, mi samo želimo da jačamo naše veze kako je to civilizovanim državama i narodima dozvoljeno”, rekao je Dodik.

Vučić je rekao da je važno da Srbija poveže svoju teritoriju sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom i da je upoznao Dodika sa planovima Srbije da izgradi put Beograd - Sarajevo do mosta na Rači i da stručne službe treba da se dogovore gde će biti izgrađen most.

On je kazao da Srbija ima dovoljno novca da izgradnju tog dijela puta finansira sama sa oko 100 miliona eura.

"Naše je da ubrzamo i pokušamo da napravimo sve što možemo da te puteve napravimo, jer kada puteve napravimo onda dolaze i investitori", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da gradi put Požega - Kotroman, ali da mora tačno da zna kako će se Republika Srpka i Federacija BiH dogovoriti oko trase.

Vučić je dodao da smatra da se taj put može izgraditi po povoljnim uslovima sa turskom stranom.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: