Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Skoplje
BOŠNJACI I GRAĐANI MAKEDONIJE OBILJEŽILI GENOCID U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 12. July 2018. 18:07:56


"Da se zna, da se ne zaborovi" je poruka prve komemoracije obilježavanja genocida u Srebrenici koja se održala 10.07.2018. u Skoplju u organizaciji Foruma Bošnjaka.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj zvaničnika i delegacija, a na kojoj je bio održan prigodan program i obraćanja predstavnika drustveno-političkog života.Koordinator Foruma Bošnjaka, Enes Šemsović je rekao:
-"Poruka današnje Komemoracije je 'da se zna, da se ne zaboravi'. Obzirom da je Srebrenica pitanje morala prvog reda i odnosi se na cijelo čovječanstvo danas smo ovdje prisutni pripadnici svih etničkih i religioznih zajednica da osudimo ono što se desilo u Srebrenici da se ne bi nikom ponovilo."Narodni poslanik Zećir Ramčilović, koji je jedan od inicijatora prvog obilježavanja genocida u Makedoniji je istakao:
- "Važno je obilježiti ovaj dan, da podsjetimo sami sebe, da podsjetimo druge, da se sjećamo i da izvučemo pouku, ali i da uputimo poruku svima, poruku osude i poruku spremnosti da gradimo bolji svijet sa svima koji priznaju genocid, jer ko ne priznaje genocid u Srebrenici taj ne želi dobro Bošnjacima."U okviru obilježavanja grupa gradjana je otputovala za Memorijalni centar Potočari. A nakon prošlogodišnje parlamentarne delegacije u Potočarima, ove godine Predsjednik parlamenta Talat Džaferi i narodni poslanici akademik dr. Ferid Muhić i Zećir Ramčilović održali su komemorativnu sjednicu sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Parlamentu Makedonije.

Završni dio obilježavanja je bio "Marš mira" ulicama grada Skoplja, sa završnim obraćanjima na trgu "Makedonija" u centru grada.
Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04