Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

U Turskoj obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
ZAKLETVA U ŠANLIURFI: – „ČUVAT ĆEMO BOSNU KAO ZJENICU OKA“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. July 2018. 18:07:18

Dr. Adamir Jerković govori o Aliji Izetbegoviću o genocidu u Srebrenici


U Turskoj se godišnjica srebreničkog genocida tradicionalno obilježava sa naglašenom pažnjom i dubokim razumijevanjem. Tako i ove godine. Na samom jugoistoku Turske u gradu Šanliurfi, izrazi tuge su stigli i ovoga 11. jula, a za to je uz turske domaćine najzaslužniji Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine koji je i ove godine organizovao međunarodnu izložbu „Srebrenički inferno“. U sklopu te manifestacije prikazan je dokumentarni film Arhiva Federacije BiH koji govori o događajima u Srebrenici. Na izložbenim panoima je prikazana srebrenička epopeja, ubistvo nedužnih 8372 Bošnjaka koji su morali umrijeti jer su ispovijedali islam. O ovim događajimja u Kulturnom centru općine Ejubija je govorio direktor Arhiva Federacije BiH prof. dr. Adamir Jerković . Bio je prisutan veliki broj ljudi koji su sa velikom pažnjom slušali ovu nevjerovatnu priču o teškom srpskom zločinu Mladićevih vojnika od prije 23 godine. Inače, sama izložba je održana na otvorenom, u izrazito toploj Šanliurfi, gdje temeperatura dostiže 45 stepeni celezijusovih i vidio ju je veliki broj turskih građana, a posebno mladih. Nije nedostajalo suza i jecaja u prostoru Kulturnog centra u kojem je izgrađena biblioteka i svi prateći sadržaji.


Guverner provincije Šanliurfa Abdullah Erin u razgovoru sa prof. dr. Adamirom Jerkovićem


Odmah nakon izložbe u Kulturnom centru je odražana Konferencija o prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine, koji je u Turskoj zadnjih godina postao „ikona“, i o njemu se priča i piše više nego o bilo kojem ranijem predsjedniku. U Šanliurfi o Aliji Izetbegoviću i događajima u Srebrenici je govorio njegov nekadašnji savjetnik prof. dr. Adamir Jerković, a njegov govor nosio je naziv „Pouke jednog vremena“ . Jerković je ispričao potresnu priču o događajima u Srebrenici jula 1995. godine , ulozi predsjednika Alije Izetbegovića u njima i o bosanskohercegovačkim perspektivama nakon genocida.


Pred početak izložbe u Šanliurfi


Inače, sve je jučer bilo u znaku srebreničkog događaja. Petočlana delegacija Arhiva Federacije BiH i Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH je primljena sa velikim počastima. Prije izložbe posjetili su novootvoreni kulturni centar „Alija Izetbegović“ i boravili u njegovim prostorima koji se zovu „Srebrenica“ i „Mostar“, po simbolima Bosne i Hercegovine. U sklopu posjete dr. Adamir Jerković je razgovarao odvojeno sa guvernerom provincije Šanliurfa Abdullahom Erinom i načelnikom velike općine Ejubija Mehmetom Ekindžijem. Obojica su istakli da će Turska i turski narod uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i da će je čuvati kao zenicu oka svog. Zanimljivo, ovo isto je kazao i Ahmet Büyükgümüş predstavnik nove generacije turskih mladih političara koji je na posljednjim izborima izabran za poslanika Turske narodne skupštine. Istakao je, također, da će Turci čuvati Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je „njegova druga domovina“.

- U razgovoru sa turskim političarima iz Šanliurfe saznali smo da će uskoro doći do bratimljenja Sarajeva i ovog grada, koji broji preko 500 hiljada stanovnika. Grad se nalazi 50 kilometara od sirijske granice i suočava se sa velikom izbjegličkom krizom, izjavio je prof. dr. Adamir Jerković.


Otvaranje izložbe u ŠanliurfiOstali prilozi:
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03