Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

FORUM BOŠNJAKA CG: U PODGORICI OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICE
Autor: AA
Objavljeno: 11. July 2018. 13:07:32


U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), u Podgorici je danas obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Spomen-parku na Pobrežju mnogobrojne delegacije i građani Podgorice došli su danas da polaganjem cvijeća izraze pijetet svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Srebrenice počeo je poetsko-muzičkim recitalom "Riječ poslije Srebrenice" gdje su recitovani stihovi iz poeme "Riječ poslije Srebrenice", Huseina Bašića.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Mehmet Zenka kazao je da se svake godine „moramo prisjećati Srebrenice, da ne bi bilo idućih srebrenica“.

„Nisu vjerovali u Drugom svjetskom ratu šta se događalo Jevrejima, zato smo imali počev od starog Sajmišta, a završilo se Aušvicom i drugim logorima za istrebljijevanje. Nijesu vjerovali šta se dešava u BiH, da imamo ovaj stravičan zločin u Srebrenici. Nije to slučajno. To je dio tajnih planova što se i danas pripremaju. Mi samo možemo biti sretni što nismo dali da u nama proradi ta zla krv, koja čovjeka čini životinjom. Jer, samo životinja može uraditi ovo nedjelo što se desilo u Srebrenici i što se čini u ostalim djelovima svijeta. Ovo je poruka svima nama, nemojte da u nama proradi zla krv. Vjerujmo malo više u Boga, jer ovo čine samo ne bogobojazni ljudi. Zato, treba svake godine da se prisjećamo Srebrenice, da ne bi bilo idućih srebrenica. Ja se molim za dušu tih ljudi, neka im Bog podari dženet ili raj, kako god se zvali“, kazao je Zenka.Ostali prilozi:
» NAPREDUJU RADOVI NA DŽAMIJI U DETANAMA
Asmir Bihorac | 16. April 2019 18:46
» IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME
B.net | 16. April 2019 18:10
Ostali prilozi istog autora: