Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAD
GUVERNER VIRGINIJE I GRADONAČELNIK RICHMONDA POTPISALI SU PROKLAMACIJE I PROGLASILI 11. JULI - DANOM SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI I SEDMICU POČASTI DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: B.net
Objavljeno: 08. July 2018. 13:07:38


U povodu 11. jula - Internacionalnog dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH, guverner američke savezne države Virginia Ralph Northam i gradonačelnik grada Richmond Levar M. Stoney, potpisali su proklamacije kojima su u državi Virginija i u gradu Richmondu proglasili 11.juli 2018.godine Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sedmicu - 11.jula 2018., sedmicom počasti Bosni i Hercegovini.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) se najsrdačnije zahvaljuje guverneru države Virginia i gradonačelniku Richmonda koji sa pozicija institucija savezne države i grada osuđuju genocid koji su počinile srpske snage 1992- 1995., i na ovakav civiliziran način čuvaju sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i daju počast državi Bosni i Hercegovini, ali i podršku Bošnjacima, preživjelim žrtvama genolcida koji žive u Richmonudu, Viriginiji i SAD.

Odavanje počasti žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, podsjećanjem na genocidnu agresiju u Bosni i Hercegovini na nivoima država i u gradova u SAD i Kanadi, je sastavni dio kulture pamćenja na najgora zvjerstva počinjena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Navedene proklamacije guvernera Northama i gradonačelnika Stoneya predstavljaju snažan korak ka institucionalizaciji kulture sjećanja te podstrek aktivistima i istraživačima genocida u njihovoj borbi za ljudska prava i slobode. Istovremeno, rezolucije predstavljaju snažan znak poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Država Virginia i grad Richmond priznaju važnost komemoracije 23.godišnjice od genocida u Srebrenici kako bi se ojačao mir u Bosni i Hercegovini kroz istinu i pravdu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike također se zahvaljuje inicijatoru rezolucija, sekretaru UO KBSA Mirzetu Mujčiću, piše u saopćenju Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za iztrazivanje ratnih zlocina i genocida Kanada.
Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04