Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u Bihaću prisustvovao „Performansu 8372...“ i promociji knjige „Teško da sam bio dijete“
MR. SALKIĆ: U BIH, EVROPI I SVIJETU NJEGUJMO KULTURU SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 07. July 2018. 14:07:00


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, večeras je u Bihaću prisustvovao manifestaciji „Performans 8372...“ i promociji knjige „Teško da sam bio dijete“, koji su organizovani povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Događaje je organizovalo Planinarsko društvo Horizont iz Bihaća, čiji su članovi, zajedno sa brojnim drugim građanima, na gradskom stadionu, tijelima formirali broj ubijenih žrtava genocida, te Cvijet Srebrenice. Na stadionu je upriličen program uz ilahije i izvođenje Srebreničkog inferna.

Potom, na Islamskom pedagoškom fakultetu je upriličena promocija knjige „Teško da sam bio dijete“, mladog autora Amira Šečića iz Srebrenice. Knjiga govori o teškom životu mladića čiji je otac ubijen u genocidu, a koji je odrastao u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Na početku promocije, prisutnima se obratio i potpredsjednik Salkić.-Važno je da građani u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali i naši građani širom Evrope i svijeta, njeguju kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici. Srebrenica je planetarni zločin. Svi u svijetu znaju da se u Srebrenici desio genocid, i da su pripadnici vojske i policije RS-a počinili genocid.

Nije se lahko sjećati genocida i teške prošlosti. Ali, bolje je da se mi sjećamo i tome učimo našu djecu, nego da se isto zlo ponovi njima ili našim unucima. To ne smijemo nikada dozvoliti. Zbog toga, moramo opominjati, podsjećati i stalno o zločinu govoriti. Moramo tražiti pravdu i istinu. To je naš put. A kako bi makar djelimično stigla pravda i istina, moraju se kazniti zločinci i pronaći kosti naših najmilijih.Često ovih dana ponavljam da mi želimo da se zločin individualizira. Ne želimo da jedan cijeli narod bude odgovoran za genocid. Trenutna vlast u bh. entitetu RS, koja veliča ratne zločince i negira genocid, odgovornost za zločine stavlja na leđa kompletnog naroda. Oni tako čine ogromnu nepravdu prema svom narodu. Zbog toga, narod mora jasno pokazati ko su zločinci i distancirati se od zločina.

Na nama preživjelima je obaveza da nastavimo borbu za istinu, a borba za istinu je i ova večerašnja promocija knjige ovog mladog Srebreničanina. Ovo je jedan od najboljih načina kako se bori protiv zaborava, posebno jer se radi o izuzetno mladom autoru, koji je prenio svoju autentičnu i nažalost, tragičnu priču, koja je posljedica genocida u Srebrenici. Ovakve knjige, ali i performans koji je danas upriličen, dokaz su da mi genocid u Srebrenici nikada nećemo zaboraviti, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» 26.GODIšNJICA RATNOG ZLOčINA U PLJEVALJSKOJ BUKOVICI
Fatih Hadžić | 15. February 2019 23:29
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: