Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ne zaboravimo: 23.godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice - Centralna Komemoracija u BIC Hamilton
HAMILTON: SJEĆANJE NA GENOCID - SREBRENICA KAO OPOMENA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. July 2018. 18:07:28


Pozivamo vas da zajedno damo doprinos kulturi sjećanja na genocid u kontinuitetu u BiH čija je završna faza dobila epilog 11. 07. 1995. u Srebrenici. Sjećanje i pijetet žrtvama genocida održat će se
u nedelju 8. jula 2018. sa početkom u 7:30 pm u BIC Hamilton.

U organizaciji Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, a pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i u saradnji sa Bošnjačkom islamskom zajednicom Gazi Husrev Beg Toronto i Bosanskim islamskim centrom Toronto u nedelju 8. jula 2018. sa početkom u 7:30 pm u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton se održava Centralna komemoracija povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici. Pozivamo sve prijatelje istine i pravde, a posebno našu djecu i omladinu da svojim prisustvom daju svoj doprinos kulturi pamćenja genocida u Srebrenici i BiH.

Podsjećamo da Srebreničani koji su preživjeli genocid i nakon 23 godine još traže pravdu za ubijenih 8.372 muškarca i dječaka.

Vlada Kanade počela je zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament jednoglasno usvojio prvu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i BiH kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i 2015. godine drugu Rezoluciju kojom je genocid u Srebrenici svrstan u pet največih svjetskih genocida koji se svakog aprila komemorišu u Kanadi. Tako žrtve genocida u BiH nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH. To potvrđuje pored dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u nekim kanadskim školama, otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u Sjevernoj Americi, podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida, svim članovima Kanadskog parlamenta i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u gradovima Hamilton i Windsor.

Dođite da odamo počast svim žrtvama agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima i počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode u BiH.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04