Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Medžlis IZ Minhen u povodu Dana genocida u Srebrenici organizira Marš mira u Augsburgu, Minhenu i Rozenhajmu
BOŠNJACI MINHENA PORUČUJU: SREBRENICA JE I NAŠA NEPREBOLNA RANA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. July 2018. 16:07:42


"Neka je proklet dželat naroda mog. Neka je proklet ubica naroda mog. Neka je proklet onaj ko zaboravi iz naroda mog", napisao je na svome fb. profilu Izet ef. Bibić, glavni imam Medžlisa u Mnihenu i jedan od Bošnjaka koji sa Medžlisom niz godina, genocid nad Bošnjacima obilježavaju komemoracijom i Maršom mira u više gradova Bayerna. Na ovogodišnjoj komemoraciji je najavljen i bh. novinar i ratni reporter Salih Brkić.

U okviru manifestacije "Sjećanje na genocid u Srebrenici" Medžlis IZ Minhen organizira prigodan Marš mira u Augsburgu, Minhenu i Rozenhajmu, praćen kazivanjima o genocidu, a klanjat će se i dženaza u odsutnosti za 35 žrtava genocida koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari.

Ponosan sam što sam pozvan da govorim o genocidu na ovim skupovima, ali i na tribinama sa projekcijom mojih dokumentarnih filmova uz 23. godisnjicu genocida u Srebrenici.

Srebrenica je i naša neprebolna rana, nikad je nećemo zaboraviti, a i na ovakav način želimo razvijati kulturu sjećanja na genocid među svim generacijama Bošnjaka na našem području, od polaznika mektebske nastave do onih najstarijih, rekao nam je Izet ef. Bibić, glavni imam Medžlisa IZ Minhen, inače imam džemata "Fedzr".Obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici, kaže Izet ef. Bibić, počinje u subotu, 7. jula, u Augsburgu gdje će, nakon Marša mira i prigodnih podsjećanja na genocid, u večernjim satima biti organizirana tribina "Srebrenica" na kojoj će o genocidu u Srebrenici govoriti jedan od najpoznatijih bh. novinara i ratni reporter Salih Brkić. Njegova prezentacija će biti praćena projekcijom filmova koje je snimio proteklih godina i koji svjedoče o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. Sve pripreme za ove skupove idu prema planu, kaže Mumin Salihović, predsjednik Džemata Augsburg.Dan kasnije, u nedjelju, 8. jula, na skupu sjećanja na Srebrenicu i Maršu mira okupit će se Bošnjaci iz džemata u Minhenu, a klanjat će se i dženaza za 35 zrtava genocida, koje ce biti ukopane u Potočarima. Skupovi u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici bit će zavrseni u srijedu, 11. jula u Rozenhajmu, baš na dan dženaze u Memorijalnom centru Potočari. I to će, uz ostalo, biti prilika da se podsjeti na tragediju trudnice Remzije (20) i njenog muža Nijazije (22) Dudića, koji su u danima genocida ubijeni na putu smrti i nade u šumi. Ostaci njihovih tijela pronađeni su tek 2016. u grobnici Rašica Gaj kod Vlasenice.

Skupovi sjećanja na genocid u Srebrenici bit će prilika i da se njihovi učesnici podsjete i na stravično stradanje 4 maloljetnika: Vesida Ibrića i Ferisa Mehmedovića ubijenih u 16. te Edina Burića i Muhameda Alića, koje su ubijeni u 17. godini od strane odreda smrti zlikovca Mladićevih, kao i najstarije žrtve Sahina Salihovića, ubijenog u 72. godini života, kao i svih drugih koji će biti ukopani u Memorijalnom centru žrtava genocida u Potočarima.
Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04