Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZAVIDOVIĆI: NA KOTI 715 ODRŽANA MANIFESTACIJA 'JUNSKI DANI OTPORA'
Autor: Enes Imamović
Objavljeno: 04. July 2018. 15:07:45


U subotu, 30.juna 2018. godine, na junačkoj Koti 715 u blizini Zavidovića odžana je tradicionalna manifestacija pod nazivom “Junski dani otpora – Kota 715”. Na ovoj koti odvila se jedna od značajnijih borbi u odbrani grada Zavidovića u kojoj je zaustavljeno nadiranje srpsko-crnogorskog agresora prema gradu.

Svake godine, tradicionalno se održava prigodan program u cilju sjećanja na šehide i gazije sa ovih prostora. Na početku je upriličeno postrojavanje veterana rata u Pašinom konaku i formiranje kolone od preko stotinu osoba, veterana i civila, omladinaca i djece koja se uputila prema 6 km udaljenoj koti.Na njenom čelu nalazio se biviši pripadnik elitnih jedinica sa prostora Zavidovića Edin Huskić. Usput je održan historiski čas od strane jednog od pripadnika 'Crnih labudova', a na koti 607 Ravne čas historije održao je, također, bivši pripadnik elitnih jedinica Enes Imamović.

Na koti 715 upriličen je prigodan program, u kojem je učešće uzeo i bivši pripadnik jedinice 'Asim Čamdžić' komandir drugog voda Izet Mujkić. On je u svojstvu živog svjedoka govorio o borbama na odbrani kote.Skupu se obratio i general Sakib Mahmuljin, biviši komandant trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine. On se zahvalio borcima ovog kraja i svih drugih područja na doprinosu u junačkoj odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Istakao je obavezu države i društva da se brinu o demobilisanim borcima i njihovom zapošljavanju kao i porodicama šehida i poginulih boraca. Istakao je i potrebu izgradnje odgovarajućeg spomen obilježja na koti, te prenio selame od generala Atifa Dudakovića koji, kako je kazao, nije mogao doći na manifestaciju iz zdravstvenih razloga.

Smotrom bivših boraca veterana i civila rukovodio je i simbolično raport generalu predao Huso Garankić, zamjenik u to vrijeme komandira jedinice 'Asim Čamdžić'. Program je završen klanjanjem podne namaza i tradicionalnim ručkom za sve prisutne.
Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora:
» ŽIVOT U BOČINJI
17. September 2015 16:39
» ŠKOLA U PORJEČANIMA
01. February 2015 23:40
» STARA DŽAMIJA U RUJNICI
21. December 2014 23:03