Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Šta reći o narodu koji je počeo da poštuje svoje dželate
NE HALALIM TI, BOŠNJAČE!!!
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 01. July 2018. 15:07:32

Muškobanjasta "pevaljka" Šešeljevih srpsko-četničkih radikala


ELMEDINA MUFTIĆ: Ne halalim ti, Bošnjače, što te nije briga za genocid u Prijedoru, Ključu, Vlasenici, Bijeljini, Zvorniku, Bratincu, Višegradu, Foči, a briga te za stradanja u Parizu, Berlinu...
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je normalno da se iz godine u godinu u Sarajevu u mjesecu julu, mjesecu genocida, održava koncert neke od prekodrinskih troprstih četnikuša i četničkih sluga, i da naša omladina kao luda hrli da ispuni tribine, sa kojih ih te četničke spodobe pozdravljaju s tri prsta.
Narod koji zaboravi svoju prošlost, postaje narod bez prava na budućnost, a šta tek biva sa narodom koji ne samo da zaboravi svoju prošlost, nego se počne diviti svojim dželatima. Kakvu sudbinu treba da zasluži narod koji bude podvrgnut genocidu u kontinuitetu, a da nikad ne izvuče pouku? Kakav je to mentalni sklop naroda, koji misli da se milost ogleda u oprostu genocida? Šta tek čeka narod koji je spreman da oprosti, ono za šta nema pravo, a nije spreman da pamti prošlost za šta je obavezan i pred Bogom uzvišenim i pred žrtvama nevinim? Kojim putem ide narod, kojem je preče da se zabavi uz muziku kojekakvih bjelosvjetskih probisvijeta, kahvanskih 'pevaljki' i 'pevača', nego da se osvijesti uz kulturu pamćenja, da se otrijezni uz čitanje, učenje i razmišljanje o onome što je bilo, kao pouku da nam se ne ponovi?

U kakvom je stanju narod, koji ima snage da u mjesecu julu, u kojem je udaren pečat jedanaestom po redu genocidu nad Bošnjacima od strane srpsko-crnogorskog državnog, političkog, vojnog, policijskog rukovodstva a u kojem su učestvovali SPC i narod, organizira koncerte kojekakvim genocidnim pjevaljkama i pjevačima na najvećem stadionu u državi, dok posmrtni ostaci žrtava genocida dvadeset i nešto godina poslije u nekoj od bosanskih mrtvačnica čekaju red za ukop, odnosno čekaju da neko od njihovih preživjelih ako ih uopće i ima, da krv kako bi se izvršila identifikacija? Šta reći o narodu, koji je počeo da poštuje svoje dželate, a da prezire svoje žrtve?
Mogu samo reći, ne halalim ti, Bošnjače!
Ne halalim ti, Bošnjače, što zaboraviš i prije nego li upamtiš! Ne halalim ti, Bošnjače, što misliš da imaš pravo da oprostiš, a da nemaš obavezu da pamtiš, opominješ! Ne halalim ti, Bošnjače, što si povio kičmu pred onima, pred kojima ti je farz ostati uspravan!
Ne halalim ti, Bošnjače, što djecu guraš u ralje novog genocida, svojim gafletom i zaboravom, svojom potrebom da sa zločinaca skineš breme zločina, tako što ćeš zaboraviti da je samo prije nekoliko godina krvava Drina tekla, da je bosanska zemlja prepuna još uvijek nepronađenih tijela nevino ubijenih Bošnjaka!
Ne halalim ti, Bošnjače, što pristaješ da te izjednače sa zločincima, da ti podmetnu laž, da si isti kao i oni koji su ti silovali majke, sestre, kćerke, supruge, koji su ti zaklali babu, sinove, braću, najbolje drugove, koji su ti zapalili kuću, porušili džmije, poravnali mezaristane, koji su ti žive zapalili čitave porodice!
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti halališ dušmanima sinove Havine, Nazijine, Ajišine, Hatidžine...!
Ne halalim ti, Bošnjače, što si ti halalio krik užasa koji se prolomio iz grla silovanih bošnjačkih djevojčica, djevojaka i žena!
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je postalo svjedno što je tvoj današnji „prijatelj“ jučer bio sa onu stranu puščane cijevi!
Ne halalim ti, Bošnjače, što nemaš snage da se boriš za istinu, nego kukavički podliježeš lažima, onih koji su te vijekovima lagli, koji su ti ukrali identitet - bošnjački, jezik bosanski, kulturu nošnjačku i bosansku.
Ne halalim ti, Bošnjače, što svoju djecu ne učiš da pamte, što ih ne obrazuješ na istinskim vrijednostima, nego dopuštaš da ti djecu obrazuju na poštivanju dželata, i preziranju žrtava.
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je postalo svjedno, a trebalo bi da te se tiče, ko ti po Bosni hoda, ko ti u avliju ulazi, kome pružaš svoju čistu ruku u znak dobrodošlice i prijateljstva.
Ne halalim ti, Bošnjače, što si se zadovoljio sa onom „samo neka ne puca“, pa tako uspavan olakšavaš put do sebe onima koji već imaju spreman plan za tvoj nestanak!
Ne halalim ti, Bošnjače, što ne čuvaš živim sjećanje na najbolje sinove i kćeri ove zemlje, one koji su svoje živote i dijelove tijela dali za opstanak ove države i naroda!
Ne halalim ti, Bošnjače, ni to što ti je na duši više Tito nego Alija!
Ne halalim ti, Bošnjače, što misliš da ti je onaj četnik koji je u zadnji čas kokardu zamijenio petokrakom više antifašista, nego časni pripadnici Armije BiH!Ne halalim ti, Bošnjače, što te nije briga za genocid u Prijedoru, Ključu, Vlasenici, Bijeljini, Zvorniku, Bratincu, Višegradu, Foči, a briga te za stradanja u Parizu, Berlinu...
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je normalno da se iz godine u godinu u Sarajevu u mjesecu julu, mjesecu genocida, održava koncert neke od prekodrinskih troprstih četnikuša i četničkih sluga, i da naša omladina kao luda hrli da ispuni tribine, sa kojih ih te četničke spodobe pozdravljaju s tri prsta.
Ne halalim ti, Bošnjače, što te na takvim koncertima ima na stotinu hiljada, a što te na obilježavanju genocida u Prijedoru, Vlasenici, Brčkom, Zvorniku...Srebrenici, ima toliko da se na prste možeš prebrojat.
Ne halalim ti, Bošnjače, snishodljivost, poltronstvo, potrebu da se izvinjavaš zato što si preživio!
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je postalo svjedno da li te kolju ili te ostavljaju na životu!
Ne halalim ti, Bošnjače, što si dozvolio da te igra i zabava zavedu, i da te odvoje od preuzetog emaneta, čuvanja Bosne i Bošnjaka, a emanet ne može nositi i čuvati onaj koji je sklon da zaboravi!
Ne halalim ti, Bošnjače, što ti je postalo normalno da gaziš po suzama šehidskih majki, tako što odustaješ od borbe za interpretaciju istine o agresiji i genocidu, što dozvoljavaš da ti u Bosni pjeva Marija, koja diže tri prsta i pozdravlja zločinca Šešelja, i da tvoja djeca umjesto u Potočare, Prijedor ili Vlasenicu, hrle na Koševo, kako bi joj se pridružili u pljuvanju preživjelih žrtava u lice!
Ne halalim ti, Bošnjače, što si sam sebe ponizio! Ne halalil ti Bošnjače, ni što sam sebi halalit nećeš moći ono što radiš, onda kad te probude, oni koji su ti već jednom s kamom u ruci, krvavom čizmom otvarali vrata bez kucanja, i pred tvojim očima ti silovali maloljetnu kćerku, ubili sina, živog gulili babu...
Ne halalim ti, Bošnjače, jer ni sam sebi halalit nećeš moći, kad budeš prezirao sam sebe jer si poštovao dželata!Ostali prilozi:
» ČASNO JE BITI SAMRA ĆOSOVIĆ HAJDAREVIĆ
Elmedina Muftić | 24. May 2019 14:36
» VAZDUH TREPTI, K'O DA ĆE KIJAMET
Anto Tomić | 23. May 2019 19:36
» MOGU LI NEPRIJATELJI DRŽAVE, VODITI DRŽAVU?
Mr. Milan Jovičić | 23. May 2019 18:33
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
Ajša Čišija | 22. May 2019 14:59
» UTICAJ CRKVE NA POLITIČKE ODNOSE U BIH
Zijad Bećirević | 21. May 2019 15:27
» I BOSNA IMA SVOJ BEDR I MUŠRIKE
Elmedina Muftić | 20. May 2019 19:49
» SABOR SPC U BEOGRADU KAO NEKADA U MANASTIRU ŽIČA - "SVI BABUNI NEKA SU PROKLETI"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2019 14:47
» DAMIR ŠABOTIĆ I IVO ANDRIĆ
Šemso Agović | 18. May 2019 18:01
» AHILOVA PETA RS-A
Ajša Čišija | 17. May 2019 00:06
» LUDAČKA POLITIKA ILI ZRIKAVI PROFESOR - ANALITIČAR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2019 23:55
» ZLOČINAČKI PROJEKTI U BIH UVLAČI EVROPU U PAKLENU MORU
Džebrail Bajramović | 15. May 2019 12:58
» VELIKOSRPSKA I VELIKOHRVATSKA HOBOTNICA
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2019 16:47
» DŽAFEROVIĆEV PRST U OKO BOŠNJACIMA SANDŽAKA!
Muhamed Mahmutović | 12. May 2019 19:31
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
Elmedina Muftić | 07. May 2019 21:03
Ostali prilozi istog autora:
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
07. May 2019 21:03