Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stranka za BiH u povodu sramnog ponašanja srpskog člana Predsjedništva BiH
JADI MLADENA IVANIĆA OKO JADOVNOG
Autor: B.net
Objavljeno: 01. July 2018. 12:07:13

Vrhunac licemjernog odnosa prema žrtvama zločina počinjenog od počinilaca iz „vlastitog“ naroda je pokušaj notornog osumnjičenika za ratne zločine Daneta Lukajića, kojeg je policija Hrvatske uhapsila prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku, a s namjerom da prisustvuje komemoraciji u Jadovnom. Radi se o čovjeku koji je naredbodavac i saučesnik teških zločina počinjenih nad Bošnjacima i Hrvatima u jednom od najzloglasnijih logora formiranih tokom gresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu - logora „Manjača“, a u kojem je on bio jedan od zapovjednika.


Obilježavanje događaja i sjećanje na žrtve fašističkog terora predstavlja trajnu obavezu za sve bosanske građane, kao i vršioce najviših državnih funkcija. U tom smislu ništa sporno nema i kada je riječ o učešću člana Predsjedništva države Bosne i Hecegovine, gospodina Mladena Ivanića netom održanoj komemoraciji nevinim žrtvama fašističkog ustaškog režima NDH u mjestu Jadovno. Međutim, sporna je njegova izjava: „...da narod koji se ne sjeća svojih žrtava gubi vlastiti identitet“.

Čudno je da dotični gospodin već decenijama potpuno ignorira nevine žrtve genocida i teških ratnih zločina koje je na teritoriji države, čiji je on zvaničnik, počinjen od strane JNA i njegovih brojnih sunarodnika koji su se stavili u funkciju velikosrpske agresije.

Možda gospodin Ivanić nije ni svjestan da na dnevnoj osnovi, putujući vlastitom državom u kojoj je član Predsjedništva, prolazi pokraj bezbrojnih masovnih grobnica, jama, logora i drugih stratišta na kojima su u brutalnim akcijama umorene desetine hiljada građana države čiji je on zvaničnik, a predominantno Bošnjaka. Gospodin Ivanić bi morao biti svjestan da poštovanje žrtava iz „vlastitog“ naroda, ne znači potrebu relativiziranja ili negiranja zločina koje su pojedinci iz „vlastitog“ naroda počinili nad drugima i da je neupitni dio identiteta „njegovog“ naroda također zločin nad drugim narodima, a naročito zločini tokom pokušaja realiziranja velikosrpske ideje s početka i kraja devedesetih govina 20. vijeka.

Selektivnim sjećanjem, pokušajem prikaziv