Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pao je još jedan ratni zlikovac
UAHPŠEN SRPSKI ZLOČINAC DANE LUKAIĆ, KOMANDANT ZLOGLASNOG SRPSKOG KONCETRACIONOG LOGORA MANJAČA
Autor: B.net
Objavljeno: 30. June 2018. 17:06:45


Hrvatska policija uhapsila je danas na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo Danu Lukaića, osumnjičen za ratne zločine, u vrijeme kada je bio zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača kod Banja Luke, objavila je Hrvatska radio televizija.

U organizaciji Udruženja "Jadovno 1941." iz Banja Luke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu danas se obilježava sjećanje na stradale u Drugom svjetskom ratu. Radi se o žrtavama u kompleksu logora NDH Gospić – Jadovno - Pag.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji se također nalazi u koloni koja obilježava stradanje u Drugom svjetskom ratu rekao je da je informiran o hapšenju Lukaića, te da su već pokrenute određene aktivnosti.

Oko 5.000 osoba devedesetih godina prošlog vijeka prošlo je kroz zloglasni logor Manjača, smješten u blizini Banje Luke, a tačan broj onih koji nisu preživjeli neopisive torture nije poznat, ali na tom mjestu danas ništa ne ukazuje da su godinama zvjerski mučeni svi oni koji nisu pripadali srpskom narodu.

Godine 1991. a posebno 1992. do zazvranja, kroz ovaj zloglasni srpsko koncetracioni logor je prošlo od 5000 - 8000 civila nesrpske nacionalnosti, mahom Bošnjaka. Nakon brutalnih zlostavljanja i slovanja, ubijeno je više stotina logoraša. Nakon međunarodnog pritiska logor je navodno bio zatvoren krajem 1992., međutim od 11992-95. otkriveno je da su zatvarali bošnjačke civile.
Međunarodni sud pravde za ratne zločine navodi da je u blizini logora pronađena masovna grobnica sa 540 leševa, koji su "vjerojatno iz Manjače".
Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora: