Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Zdravstveni fakultet u Bihaću
ZNAČAJ I METODOLOGIJA SOCIJALNE ANAMNEZE
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 30. June 2018. 12:06:16


Socijalna osjetljivost društva u tranziciji kakvo je Bosna i Hercegovina, čini se, svakim danom dobija sve više na značaju. Pored izražene nezaposlenosti, frustriranosti mladih, dodatnu složenost čini priliv velikog broja migranata u našoj zemlji. Ono što je posebno vrijedno istaći, da su se u svom djelovanju udružili predstavnici akademske zajednice, stručni radnici ustanova i predstavnici vlasti. Tako je u petak, 29. juna na Zdravstvenom fakultetu u Bihaću, održan stručni skup na temu “Značaj i metodologija socijalne anamneze”.

Moderatorica skupa, predstavnica Udruženja socijalnih radnika USK, mr. sc. Amela Toromanović, naglasila je da ovaj stručni skup, predstavlja važan početak unapređenja rada socijalnih radnika. Dekan Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. Ekrem Pehlić, izrazio je dobrodošlicu i poVelio uspjeh u radu skupa. Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK, dr. Hazim Kapić, ukazao je na značaj anamneze kao osnove za valjan rad socijalnih radnika, te proglasio skup otvorenim.Predsjednik Saveza udruženja socijalnih radnika FBiH, dr. sci. Mirnes Telalović, naglasio je da nije slučajno da se razgovara baš o ovoj temi, jer su odlučni nastaviti razvijati metodologiju anamneze. Često se dogovaramo a da dogovoreno ne sprovedemo potpuno u praksi. Cilj ovog skupa je upravo sprovođenje dogovorenih mjera i radnji u praksi, naglasio je dr. sci. Telalović.

Predstavnik misije OSCE-a, govorio je o pomoći u pogledu socijalnih prava, izgradnje kapaciteta socijalne zaštite, te uspostave saradnje socijalnih radnika unutar Bosne i Hercegovine.U uvodnom dijelu obratio se i pomoćnik federalnog ministra, gospodin Miroslav Jurešić, istakavši da ono što je posebno pozitivno za ovaj skup, jeste da se ovakvim dogovorima bez obzira na okolnosti može doći do valjanih rezultata. Nakon uvodnih obraćanja, o značaju i cilju socijalne anamneze govorila je prof. dr. Suada Buljubašić, sa fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Između ostalog, prof. dr. Buljubašić je istakla, da je anamneza jedan od najznačajnijih pisanih dokumenata u radu socijalnih radnika. Ona je u svom stručnom izlaganju pojasnila do najsitnijih detalja sve ono što čini socijalnu anamnezu, i time otvorila veoma plodnu diskusiju u koju se uključio i dr. Kapić, ministar USK, te pomoćnik ministra ZDK, gospodin Edin Arnaut. Živimo u veoma frustrirajućem društvu, nezaposlenosti, alkoholizma, te je zato anamneza najvažniji dokument u dosijeu jednog klijenta, rekla je u završnici svoga izlaganja prof. dr. Buljubašić.Doc. dr. Sena Družić, profesorica na bihaćkom Univerzitetu i dugogodišnji socijalni radnik sa veoma bogatim iskustvom, prezentovala je model socijalne anamneze u Unsko-sanskom kantonu. Anamneza govori o našoj stručnosti, o našem znanju i pristupu poslu,koji nas obavezuje, istakla je na kraju doc.dr. Družić. U nastavku je učešće u radu uzela Samra Mehić, dipl. scr., kao predstavnica kantonalnog udruženja USK.

Prezentaciju prijedloga Zakona o djelatnosti socijalnog rada Federacije BiH, izložio je pomoćnik federalnog ministra i predsjednik radne grupe, gospodin Miroslav Jurešić, dok je o značaju etičkog kodeksa govorila prof. dr. Sanela Šadić, sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva.

Na kraju, socijalni radnici Mirza Tešnjak i Samir Hrustić, prezentirali su slučajeve iz prakse i model socijalne anamneze u Centru za socijalni rad Zenica, čime je stavljen i pečat na ovaj stručni skup. Jednoglasnim usvajanjem zaključaka koje je izložio dr. sci. Mirnes Telalović, stručni skup je uspješno završen. Ono što me kao bilježnika ovog skupa posebno dojmilo jeste veoma pozitivna atmosfera među učesnicima i opredijeljenost za rad, uz uvažavanje mišljenja i sugestija u toku rada na skupu, ali i tokom neformalnog druženja. To potvrđuje da socijalni radnici, uz pomoć akademske zajednice i predstavnika vlasti, jasno grade svoj put unapređenja socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini.
Ostali prilozi:
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
» PISCI NE ŽIVE OD POEZIJE VEĆ ŽIVE ZA POEZIJU
Eset Muračević | 28. May 2019 13:45
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» SVJETLO
05. May 2019 17:53
» POŠTENO O ZLU
17. March 2019 11:59
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
04. March 2019 19:46
» ETO, KOSOVSKI CUKO ZA RUSKI VETO
18. January 2019 18:13
» BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
12. January 2019 16:37
» SANJAM TE OČE
06. January 2019 03:37
» MERHABA, NAČELNIČE
17. December 2018 15:40
» MELEK SA VIOLINOM
27. November 2018 16:35
» MIRSINE BOMBONE
18. November 2018 18:17
» IMA JEDAN ČOVJEK
13. November 2018 15:15