Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu
„70 GODINA POBJEDE NAD INFORMBIROOM“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. June 2018. 16:06:00

Prof. dr. Adamir Jerković govori na izložbi 70 godina od pobjede nad informbiroom


(Sarajevo, 26.6.2018.) - Pred velikim brojem gledalaca danas je u Sarajevu otvorena izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine „70 godina pobjede nad informbiroom“. Govoreći o sovjetsko-jugoslovenskom sukobu koji je počeo na današnji dan prof. dr. Adamir Jerković je rekao da ga je izazvao Staljin, da je tadašnje rukovodstvo pokušalo da ga smiri, da bi na 6. kongresu KPJ potpuno promijenilo svoj dotadašnji stalinistički kurs i počelo da gradi samoupravni koncept socijalizma.

Sovjetsko rukovodstvo je priznalo svoje greške Beogradskom i Moskovskom deklaracijom 1955 i 1956. godine.
Smrću Josipa Broza Tita i rušenjem svjetskog komunizma, koji je započeo padom Berlinskog zida, rapidno se kruni sistem socijalističkog samoupravljanja. Prema riječima direktora Arhiva prof. dr. Adamira Jerkovića, Jugoslavija je izgorjela u velikom plamenu potpaljenom najprije Beogradu, a potom u Zagrebu, i da je tokom agresije najviše stradala Bosna i Hercegovina u kojoj se posljedice rata i danas osjećaju. Ipak, po riječima prof. dr. Adamira Jerkovića budućnost Bosne i Hercegovine je izvjesna bez obzira na sva podmetanja njenih susjeda i nesposbnost zapadnih zemalja da zaustave negativne trendove.


Pano Arhiva Federacije BiH


Izložba Arhiva Federacije BiH „70 godina pobjede nad informbiroom“ je stoga podsjećanje na slavne dane naše prošlosti kada smo hodali uspravno, a mladima je nauk da prevladaju međunacionalne podjele i da žive dostojanstveno.

Među posjetiocima izložbe bili su nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević i posljednji član Predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine Bogić Bogićević.


Izložba Arhiva Federacije BiH je pobudila veliko interesovanje (Foto: Klix)Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03