Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu
JERLAGIĆ OŠTRO JE OSUDIO USVOJENE IZMJENE I DOPUNE KRIVIČNOG ZAKONA FBIH
Autor: B.net
Objavljeno: 22. June 2018. 13:06:36


Na danas održanoj press konferenciji Stranke za Bosnu i Hercegovinu medijima su prezentirani stavovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu vezano za netom usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, a koje su vezane za krivična djela trgovine utjecajem.
Tom prilikom Amer Jerlagić, predsjednik SBiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, oštro je osudio pokušaj da se navedenim izmjenama još više oslabi borba protiv korupcije i kriminala, kao i zloupotrebe položaja od strane vršilaca visokih državnih funkcija ili lica na direktorskim pozicijama u javnim preduzećima.
S tim u vezi Stranka za Bosnu i Hercegovinu je pozvala visokog predstavnika i OHR da upotrijebe Bonske ovlasti i stave moratorijum na usvojene izmjene Krivičnog zakona FBiH.
Posebno je indikativno i upozoravajuće da su ovim aktom poslanici Parlamenta FBiH izbrisali ideološke granice između pojedinih partija kada je riječ o zaštiti vlastitih kriminalnih i koruptivnih radnji, jer je očigledno da je to endemska bolest partija koje su pokrenule svoju parlamentarnu glasačku mašineriji, jer su i lažna ljevica na čelu s SDP-om i propala desnica na čelu s SDA-om i SBB-om, glasali za navedene izmjene Krivičnog zakona. U ovom kontekstu je upozoreno da su poslanici SBiH glasali protiv navedenih izmjena.
Umjesto odlučne borbe za vladavinu zakona i mobiliziranja svih raspoloživih instrumenata u borbi protiv korupcije, kriminala, nepotizma i zloupotrebe javnih funkcija i položaja, oni su svojim postupcima amnestirali kriminal i dodatno ohrabrili i podstakli na vršenje takvih kriminalnih radnji.
Predsjednik SBiH Amer Jerlagić je prisutnim novinarima uručio i dokumente koji ilustriraju i dokazuju kako se u nekim javnim preduzećima i državnim institucijama zloupotrebljava položaj i podstakao medije da se hrabro uhvate u koštac s ovom društvenog anomalijom, a građane pozvao da budu porota koja će u oktobru donijeti presudu onima koji podupiru kriminal i korupciju.Ostali prilozi:
» DžAFEROVIĆ: SNAŽNA SDA JE SNAŽNA BIH
B.net | 19. September 2018 05:23
» AKADEMIK DR. CERIĆ: INZKO VIŠE VOLI SVOJ ZLATNI POLOŽAJ U SVILI I KADIFI, NEGO BOSANSKU DRŽAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2018 03:51
» U PLAVU OTVOREN DNEVNI BORAVAK ZA STARE OSOBE
Vijesti | 18. September 2018 17:32
» ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: VUK DLAKU MIJENJA, AL` ĆUD NIKAD!
Bošnjaci.Net | 17. September 2018 14:52
Ostali prilozi istog autora: