Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Bošnjacima u Prijedoru i regiji
PRIJEDORSKE BIJELE TRAKE UTVRĐENE PRAVOSNAŽNIM HAŠKIM PRESUDAMA
Autor: BIRN
Objavljeno: 19. June 2018. 14:06:20

Dan bijelih traka (Foto: BIRN BiH)


Haški tribunal je u najmanje dvije pravosnažne presude utvrdio da je nesrpsko stanovništvo Prijedora bilo primorano da “u znak lojalnosti srpskim vlastima” izvjesi bijele plahte pred svojim kućama i nosi bijele marame na ruci.

Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražio je na sjednici Skupštine Prijedora u srijedu, 13. juna, da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.

Prema tvrdnjama ovog kluba odbornika, Dan bijelih traka je “bošnjačka propaganda”, te Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake. Nakon ovog prijedloga odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su sjednicu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u najmanje dvije presude spominje kako je nesrpskom stanovništvu Prijedora naređeno da stavljaju bijele plahte i marame.

Prema presudi bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjaluci Stojanu Župljaninu, sloboda kretanja nesrpskih stanovnika Prijedora 1992. godine bila je “ograničena i nametnut im je policijski sat poslije smrkavanja”.

“Muslimani i Hrvati su morali da izvjese bijele zastave na prozorima i nose bijele trake na rukama”, stoji u presudi.

Stanišić i Župljanin su 2016. osuđeni na po 22 godine zatvora.

Naredba o bijelim trakama navodi se i u presudi kojom su za zločine počinjene u prijedorskim logorima osuđeni Miroslav Kvočka na sedam godina, Dragoljub Prcać na pet, Mlađo Radić na 20, Zoran Žigić na 25, a Milojica Kos na šest godina zatvora.

“Muslimanima je naređeno putem radija da izvjese bijele plahte pred svojim kućama u znak lojalnosti prema srpskim vlastima, da zavežu bijelu maramu oko miške i krenu prema centru grada”, stoji u presudi te se poziva na preko deset svjedočenja i materijalnih dokaza.

Haški tribunal je u svojim presudama utvrdio da je više hiljada ljudi ubijeno tokom rata u Prijedoru, dok je kroz logore prošlo je više od 30.000 Bošnjaka i Hrvata.

Za progone, ubistva i druge zločine počinjene u Prijedoru, u Haagu su osuđeni i lideri bosanskih Srba Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i nekadašnji komandant Kriznog štaba Milomir Stakić, te druge osobe.

Trenutno su u toku žalbeni postupci na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji su prvostepeno proglašeni krivima i za zločine u Prijedoru.

Pred Sudom BiH također su donesene presude za zločine u logorima Omarska i Trnopolje, kao i za ubistva na Korićanskim stijenama i u Kozarcu, a u toku su i postupci za zločine u Zecovima i Ljubiji kod Prijedora.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: