Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Umjesto bajramske hutbe
RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 14. June 2018. 20:06:00

DR. MUSTAFA CERIĆ: Nikada kao ovoga Ramazana i ovoga Bajrama nisam se osjećao ponosnim i sretnim što sam musliman u Europi, koja je u ovom Ramazanu jasno pokazla svoja dva lica - ono svjetlo i ono tamno. Sretan sam što mogu reći da je svjetlo nadvladalo tamu: čuo sam ezan sa Marienplac u Minhenu, vidio sam veliki iftar na trgu u Beču i gledao veličanstven prizor noćnog namaz u Novom Pazaru i Tirani... I, naravno, uživao u ramazanskoj šetnji Saračima, tihom žamoru u haremu Begove džamije i bratskom druženju u Lejletu-l-kadru u Begovoj džamiji...


Naša Bosna, naš Ummet i cijelo čovječanstvo dočekuju sutrašnji Bajram s osjećajem nade i straha. Nada je u vjeri da je moguće da čovjek bude bolji nego što jeste, a strah je da čovjek može biti i gori nego što jeste. Ramazan je bio prilika da muslimani dokažu sami sebi i pokažu cijelome svijetu da se kroz ibadet posta može biti bolji čovjek.

Ako je cijeniti po iftarima, koji su održani ovoga Ramazana na trgovima i hotelima velikih gradova širom svijeta, moglo bi se reći da je Ramazan ispunio svoju svrhu - osnažio je svijest (takvaluk) kod čovjeka da je Svevišnji Bog prisutan ovdje i sada te da čovjek ne može živjeti svoj život kao da Boga nema. Ako je ta ramazanska spoznaja makar malo promijenila čovjekov odnos perma Bogu Svevišnjem, a za dobro i sreću čovjeka, onda možemo reći da smo svi sretni što živimo u ovom vremenu u kojem se ramazanska poruka mira i sigurnosti širi svijetom.

Mir i sigurnost su nada, nemir i nesigurnost su strah. Izvor nade je vjera, izvor straha je nevjera, kao sumnja u namjere drugoga. Svevišnji Bog podsjeća čovjeka da dok god se bude više boja čovjeka nego Boga bit će nemiran i nesuguran, bit će nesretan. Ibadet posta je upravo zato propisan - da čovjeka oslobodi straha od čovjeka i pouči ga da se boji samo Boga, jer tako čovjek snaži svoju dušu i svoje tijelo da izdrži sve prepreke na putu do vlastite sreće. Nije ovo nikakva bajka, već stvarni osjećaj kod svakog čovjeka koji je istinski ispostio Ramazan u ovim dugim danima i kratkim noćima. Običnim jezikom kazano Ramazan postaje muslimanski svjetski "brand" u smislu da muslimani pokazuju da je moguće biti čovjek s toplinom duše i skromnosti duha; da je moguće biti čovjek s integritetom ličnosti i otvorenosti pogleda; da je moguće biti čovjek sposoban za komunikaciju s drugim i drugačijim i biti dostupan svim ljudima dobre volje za opće dobro čovječanstva. Velike su ove riječi i uzvišene su ove misli, kojih neki muslimani nisu dorasli, ali unatoč tome može se reći da svi muslimani imaju razlog da budu ponosni i sretni što pripadaju vjeri, koja ih čini velikim baš zato što ih ne razumiju oni koji ne mogu da izađu iz svog islamofobičnog oklopa.

Nikada kao ovoga Ramazana i ovoga Bajrama nisam se osjećao ponosnim i sretnim što sam musliman u Europi, koja je u ovom Ramazanu jasno pokazla svoja dva lica - ono svjetlo i ono tamno. Sretan sam što mogu reći da je svjetlo nadvladalo tamu: čuo sam ezan sa Marienplac u Minhenu, vidio sam veliki iftar na trgu u Beču i gledao veličanstven prizor noćnog namaz u Novom Pazaru i Tirani... I, naravno, uživao u ramazanskoj šetnji Saračima, tihom žamoru u haremu Begove džamije i bratskom druženju u Lejletu-l-kadru u Begovoj džamiji... I, svakako, razmišljao kako je lijepo biti svoj na svome sa svojima u radosti Ramazana i dijeliti sve to s drugima u komšiluku, jer Sarajevo je baš to, posebno u Ramazanu, komšiluk, koji ima sve što treba da se svako osjeća svoj na svome i oni koji poste i oni koji ne poste, svi se raduju ramazanskim samunćićima, koji će im, zasigurno, poslije Ramazana nedostajati...

Dakako, o našim "strahovima", od kojih se nismo oslobodili ni u Ramazanu, a kamoli nakon Ramazana, drugom prilikom. Bajram je dan dove i nade da nam bude bolje. Zaslužili smo da se makar za Bajram oslobodimo brige, koja nas nakon Bajrama čeka, a to je da mi biramo njih (ili da oni biraju nas) za put do našeg željenog uspjeha na Ovome i obećanom spasu na Drugome svijetu...

Nismo li u Ramazanu dovoljno dozreli da znamo da nema drugoga puta već da se mijenjamo nabolje, svi zajedno, jer Bog neće promijeniti naše teško stanje sve dok se mi ne izmjenimo prema Bogu i prema samima sebi...?

Nismo li u Ramazanu dovoljno shvatili da nam nema drugoga puta već da budemo svi na okupu na istome puto...?Ostali prilozi:
» JEDNA SI JEDINA – BOSNA I HERCEGOVINA!
Haris Halilović | 03. July 2018 14:55
» ŠVICARSKA: RAMAZAN KAO INSPIRACIJA ZA ČINJENJE DOBRA
Mensud Alićušić | 17. June 2018 12:24
» SA NESTRPLJENJEM ČEKAM TVOJ NOVI POVRATAK
Remzija Mujabašić | 15. June 2018 22:02
» RAMAZAN POSTAJE MUSLIMANSKI SVJETSKI "BRAND"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2018 20:21
» KADERSKA DOVA - OČITOVANJE VJERE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. June 2018 15:25
» ZAŠTO ANUBIH NE ODGOVORI NA PROVOKACIJE HAZU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2018 19:41
» SARAJEVSKO / RAMAZANSKO ISKUSTVO DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. May 2018 17:34
» ZAŠTO SARAJEVO PROGONI UGLEDNOG PROFESORA UGU VLAISAVLJEVIĆA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2018 16:29
» SAČUVAJMO TRI NEUPITNE VRIJEDNOSTI: ISKRENU VJERU, ZDRAV RAZUM I SUVERENU DRŽAVU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2018 16:33
» 9. MAJ 1993. - MOSTARSKI DAN BIJELIH TRAKA
Selma Islamović Spahalić | 10. May 2018 19:23
» JESMO LI ZLOČINCI...?
Sabahuddin Sijamhodžić | 30. April 2018 18:42
Ostali prilozi istog autora:
» RIJEČ JE O GENOCIDU
11. July 2018 13:40
» MI, NASER ORIĆ I ONI
04. June 2018 20:23
» DAN POSLIJE KANDIDATURE
27. May 2018 15:04
» MAHALSKA POLITIKA
17. March 2018 19:40