Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GRČKA I MAKEDONIJA POSTIGLE HISTORIJSKI SPORAZUM O IMENU: REPUBLIKA SJEVERNA MAKEDONIJA ILI NA ENGLESKOM REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 12. June 2018. 20:06:12


Grčka i Makedonija postigle su istorijski sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je decenijama opterećavao odnose između dviju zemalja.

Naziv Republika Sjeverna Makedonija ili na engleskom Republic of North Macedonia је novo ime za sveobuhvatnu upotrebu (erga omnes) za Republiku Makedoniju - saopšteno je u Skoplju i u Atini nakon današnjeg telefonskog razgovora premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

"Imamo istorijsko, vjekovno rješenje. Došlo je dobro vrijeme za Makedoniju. Imamo šansu i moramo da je iskoristimo hrabro i smjelo. Samo to je patriotizam", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev na konferenciji za medije.

Naglasio je da je ovo novo poglavlje za Makedoniju, da je identitet Makedonije zauvijek zaštićen i da "nema više FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia)".

"Rješenje otvara perspektivu za ekonomski razvoj i otvara vrata za zajednicu evropskih naroda", kazao je Zaev.

"Naše ime je konačno priznato od svih susjeda i od međunarodne zajednice. Naš dobitak nema cijenu", naglasio je.

Podsetio je da je spor o imenu trajao dvije i po decenije i da je doveo do neprijateljstva između dvije zemlje i dva naroda.

I grčki premijer Cipras je izjavio: "Imamo dogovor. Srećan sam jer imamo dobar dogovor koji ispunjava sve preduslove koje je grčka strana tražila."

Sporazum bi trebalo da ratifikuje makedonski parlament kako bi Grčka mogla da ukine blokadu za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, uoči samita lidera EU 28. i 29. juna, i dobije poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse 11. i 12. jula.

Nakon toga planiran je referendum o promeni imena, koji će se održati u septembru ili oktobru u Makedoniji.

U međuvremenu, očekuje se da sporazum bude potpisan tokom vikenda u grčkom pograničnom mestu Mala Prespa na Prespanskom jezeru.

Ono što se ističe kao ključno je da su se obje strane složile da građani Makedonije mogu da u zvaničnim dokumentima koriste termine "makedonski" i "državljanin Makedonije", a da makedonski Ustav neće sadržavati odredbe o zaštiti makedonske manjine izvan granica države.

Drugim riječima, priznat je makedonski jezik, uz napomenu da Sjeverna Makedonija priznaje da je to jezik slovenskog porijekla. U odrednici državljanstvo će stajati izraz "makedonski/državljanin Republike Sjeverne Makedonije".

Premijer Zoran Zaev bi, prema ugovoru, poslao pismo na adrese više od 190 zemalja sa kojima Makedonija ima diplomatske odnose sa obavještenjem da je ime države promijenjeno u Sjeverna Makedonija za bilateralnu i međunarodnu upotrebu, piše RSE.

Ukoliko rezultat referenduma bude pozitivan, doći će do promjene Ustava. Ako bude negativan, postoji plan "b" za prijevremene parlamentarne izbore.

Nakon što se čitav proces završi u Makedoniji, sporazum će biti ratifikovan u grčkom parlamentu, a istovremeno će biti i potvrđeno članstvo Makedonije u NATO-u.

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov danas je, međutim, reagovao na poziv premijera Zorana Zaeva da podrži mogući sporazum svih političkih aktera o riješenju spora sa Grčkom oko imena Makedonije, rekavši da se protivi promjeni Ustava i da je neodgovorno da se to pitanje riješava telefonom.

"Predsjednik Ivanov je još jednom ukazao da je potreban široki nacionalni konsenzus za pronalaženje rješenja koje neće narušiti dostojanstvo makedonskog naroda i građana. Ivanov smatra da je neozbiljno i neodgovorno da se pitanje imena, što je izuzetno važno pitanje za građane Makedonije... riješava preko telefona i u ličnom dogovoru premijera dvije zemlje", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Povodom izjave premijera da bi "eventualno odbijanje sporazuma s Grčkom ugrozilo perspektivu za članstvo Makedonije u EU i NATO i povećalo unutrašnje opasnosti", iz kabineta šefa države je saopšteno da je to "očajnički pokušaj manipulisanja javnosti".

"Strateško opredjeljenje Makedonije za članstvo u EU i NATO-u jasno je definisano i nepromijenjeno. Očuvanje ustavnog imena i pronalaženje rješenja koje neće izazvati ustavne promjene ni na koji način nije usmjereno protiv integracije Makedonije u EU i NATO. Zaključak međunarodnog sporazuma sadržan u jednom ili više međusobno povezanih dokumenata treba da bude u skladu s Ustavom, a ne da predviđa njegovu promjenu", navodi se u saopštenju iz kabineta Ivanova.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za uticaj s Rusijom.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: