Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Rad istražitelja Instituta za nestale osobe u grobnicama širom BiH
RANE, OBOLJENJA I PSIHIČKE POSLJEDICE TRAGANJA ZA NESTALIM (VIDEO)
Autor: BIRN
Objavljeno: 07. June 2018. 14:06:49


Rad istražitelja Instituta za nestale osobe u grobnicama širom BiH zbog nedostatka adekvatne opreme i traganja na nepristupačnim, kontaminiranim i opasnim terenima rezultira povredama na radu, ali i fizičkim i psihičkim oboljenjima.

Istražitelj Marinko Baković iz terenskog ureda Orašje je 2010. godine obavljao posao na lokalitetu u Bosanskoj Posavini, kada je bager nagazio na minu koja je eksplodirala.

“Srećom moje povrede nisu bile fizičke, ali su bile psihičke smetnje. Počeo sam mucati jedan period, pa sam se iščupao iz toga”, rekao je Baković u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

On je pojasnio da je prave posljedice od ovog događaja počeo osjećati nakon godinu dana, a da se intenzivno liječio oko tri godine, nakon čega je uz pomoć medicine i vlastitog angažmana uspio otkloniti govornu manu.

“Jedan kolega je izgubio dio stopala, dvojica su dobila sepsu pri pomaganju kod ekshumacija. Imali smo sreće jer niko nije smrtno stradao”, prisjetio se Baković, dodavši da uprkos situaciji koja se njemu desila, kao i kolegama koji su dobili sepsu ili ostali trajni invalidi, njihov posao ima svoju dobru i plemenitu stranu.

Nedostatak adekvatne opreme, rad na nepristupačnim, kontaminiranim i opasnim terenima, uz oboljenja i povrede na radu čine sastavni dio posla istražitelja koji tragaju za osobama nestalim tokom rata u Bosni i Hercegovini.“Nakon rata od kada je i počeo proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji do danas dešavala su se oboljenja i povrede istražitelja. Na svu sreću to ipak nije bilo u nekom velikom omjeru s obzirom da traganje za nestalim osobama traje već više od dvije decenije i da su za to vrijeme otkrivene brojne masovne i pojedinačne grobnice, te da je pronađeno skoro tri četvrtine od ukupnog broja nestalih osoba u našoj zemlji”, rekla je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.

Čengić ističe da se posljednje oboljenje istražitelja desilo 2013. prilikom ekshumacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica na području Prijedora, gdje je istražitelj terenskog ureda Sanski Most Zlatan Ališić obolio od abdominalne infekcije.

Iz grobnice Tomašica su u nekoliko navrata ekshumirana tijela, dok je 2013. ekshumirano više od 400 posmrtnih ostataka. Radi se o jednoj od najvećih masovnih grobnica.

“Jedan od istražitelja nekadašnje Federalne komisije za nestale osobe, koja je prethodila Institutu za nestale osobe BiH prilikom ekshumacije žrtava iz masovne grobnice na području Kozarca Kemal Draganović obolio je od sepse jer su pronađene žrtve bile u najlon vrećama i u saponificiranom stanju”, prisjetila se Čengić. (Lamija Grebo)Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: