Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Sjećajmo se i budimo zahvalni, našoj dijaspori
BOSANSKI AKADEMSKI KRUG MR. MILANU JOVIČIĆU URUČIO GODIŠNJU NAGRADU
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. June 2018. 15:06:08

ZASLUŽENA NAGRADA: Doktor teh. nauka Edin Gašta ispred BAK-a uručio nagradu kolumnisti Bošnjaci.Net mr. Milanu Jovičiću


Ne samo, u izbornoj godini, već trajno i uvijek se prisjećajmo i budimo zahvalni, našoj dijaspori, kako se i mnogi od njih redovno sjećaju svoje domovine i svojih porodica. Primjera je bezbroj, ali ovoga puta uz neposrednu i ličnu zahvalnost, želim istaći veoma aktuelan i lijepi gest, naše akademske zajednice u dijaspori.
ČESTITKA I ZAHVALNOST


Redakcija Bošnjaci.Net upućuje iskrene čestitke mr. Milanu Jovičiću na godšnjoj nagradi koja mu je zasluženo uručena.

Zahvalnost i čestitke upućujemo i Bosanskom akademskom krugu koji su prepoznali dugogodišnji rad našeg uvaženog kolumniste i dopisnika, ili kako za sebe voli istaći; mostarski Sarajlija; Mostarac po mjestu življenja, a Sarajlija po mjestu rođenja.

Smatramo da je BAK dodijelo nagradu zasluženom građaninu, vrsnom intelektualcu i velikom patrioti Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net
Evo su me, upravo, ovih dana veoma prijatno iznenadili, iz naše dijaspore u Njemačkoj, iz udruženja naše akademske zajednice u Njemačkoj, dodjelom godišnje nagrade.
Otvorio sam odmah internet i pročitao, kakao bi se upoznao sa Bosanskim akademskim krugom /BAK/, koji mi dodjeljuje ovu nagradu.
„Bosanski akademski krug želio je okupiti i povezati akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine sa ljudima dijaspore u Njemačkoj, sa ciljevima;.

- osnivanja imenika svih akademskih clanova Bosne i Hercegovine i dijaspore
- osnivanja nacionalnog programa saradnje,
- ojačavanja naučnog rada u Bosni i Hercegovini,
- redakcija programa saradnje sa Evropom i sa ostalim državama svijeta.“ /citat sa Interneta/
Kao takav, Bosanski akademski krug / BAK /, osnovan je 2007. godine u Minhenu, u Njemačkoj, uglavnom od intelektualaca, naših sugrađana u dijaspori. Kako mi je saopštio, predsjedavajući trenutnog saziva, dipl. ing. Amer Sabatinović, inače naš građanin iz Prozora, ali rođeni Konjičanin, udruženje broji preko stotinjak članova, iz svih dijelova, naše lijepe Bosne i Hercegovine. Udruženje, visokoobrazovanih Bošnjaka, koji su se našli u Minhenu, kao dijaspora, gdje su se mnogi i školovali, stekli najviša akademska zvanja, raznih profila i dometa, željeli su da se udruže i da se osjećaju, aktivni i društveno korisnim, svim Bošnjacima i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, sačuvanoj i u njihovim osjećanjima ljubavi i svoga porijekla. Hrabri intelektualci i sposobni ljudi, sa istinom i samo istinom, nastojali su utkati i svoje porodične korijene, u svojim cjelokupnim aktivnostima, na relacijama međusobnog povezivanja sa domovinom, kao i građanima iz Bosne i Hercegovine u dijaspori..
Svakako je ovo insert, kratkog uvoda, o značaju i postojanju, institucije, naših intelektualaca u dijaspori, Bosanskog akademskog kruga (BAK), sa sjedištem u Minhenu u Njemačkoj.
„Nagrada se dodjeljuje, Mr Milanu Jovičiću, kao priznanje za njegov nesebičan doprinos iskrenom pomirenju između bošnjačkog i srpskog naroda, te uspostavljanju humanog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, baziranog na socijalnoj pravdi i vladavini pravne države, u potpisu, predsjedavajući dipl. ing. Amer Sabitović.
Svakako, uz ovu pisanu povelju, uslijedila je i novčana nagrada, te reći hvala velika, malo je i nedovoljno, u odnosu na istinsko značenje vrijednosti, ovoga priznanja.


Danas mi je, upravo, u hotelu Bristol u Mostaru ovu nagradu predao doktor teh.nauka, inače rođeni mostarac , gospodin Edin Gaštan. Kako mi javi prijatelj iz Konjica, doktor Sulejman Mulić, uz čestitku, primjetio je da je potpisnik, gosp. Amer Sabitović, inače njegov Konjičanin, rekao sam, dobro je da su naši hercegovci krenuli u osvajanje svijeta. Aferim!
Međutim, kao građanin, ove nam lijepe domovine, Bosne i Hercegovine, uvijek sam gajio ljubav i patriotski osjećaj prema njoj i svim našim sugrađanima. U svim mojim napisanim i objavljenim kolumnama, sadržane je ISTINA i samo ISTINA!
Sopstvena želja i nastojanje, za stvaranjem i povratkom ljudskog i dostojanstvenog suživota, svih građana, komšija i susjeda, kakav je i nekada postojao, poslije nanesonog bola, jada i čemera, u dvostrukoj agresiji, na moju i našu domovinu.
Normalna je bila izražena u kontinuitetu i svaka osuda, neprijateljstva i mržnje, genocidnih dešavanja i stvaranja, genocidnih tvorevina, „de jure“ Republike Srpske i „de facto“ Herceg Bosne, kao i svaka osuda, njihovog udruženog zločinačkog poduhvata.
Istinska nastojanja, bez i malo patetike, demagogije, lažnih i prikrivenih, uvjerenja i obećanja, za svim aktivnostima, aktuelnih vlasti i najvećih predstavnika, susjednih zemalja, prije svih učesnika u agresiji, Republike Srbije i Republike Hrvatske, kako bi se zaista, pošteno i uvjerljivo krenulo u povratak povjerenja, praštanja od strane žrtava i dolaska do moguće istine i pravde, što bi nas i konačno vodilo, ka trajnom pomirenju i iskrenom suživotu.
Redovno sam podržavao i preživljavao, svaki dobronamjeran potez i susret, visokih državnika iz susjedstva i komšiluka, prije svih Kolinde Grabar Kitarević i Aleksandra Vučića. Bilo je uvijek, nekih sporadičnih zamjerki ili propusta, u njihovim pogledima, saopštenjima ili porukama, što se negativno odražavalo na percepciju spoznaje i prihvatanja dobronamjernih nakana, posebno, kod našeg, normalno preosjetljivog bošnjačkog naroda, koji je i bio najveći i neposredni stradalnik i žrtva prohujalog vremena i događaja sa genocidnim događanjima.
Sve je bilo, sasvim uvjerljivo i prihvatljivo, uz istinska i neposredna i moja sopstvena nastojanja, da uvjerim, prije svih moje komšije i dobre nam Bošnjake, da dolazi vrijeme i prihvatanja iskrene pružene ruke i stvaranja pomirljivih i dobrih odnosa, moram priznati i posebno na relaciji, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.
Ovom prilikom, zahvaljujući se Bosanskom akademskom krugu, i našim intelektualcima u dijaspori, u praćenju moje pisane riječi, mojih ispravnih i ljudskih stavova, nastojanja do prihvatljivih dobrih međususjedskih odnosa i zajedničkog suživota.
Svakako, dugujem i veliku zahvalnost i našim portalima, prije svih , „Bošnjaci.net“ i uredniku Esadu Krciću, gospodinu Bedrudinu Gušiću i njegovom portalu, kao i portalu „Tacno.net“ i gospođi Štefici Galić, koji su bili moj redovni informativni prozor u svijet informacija, podržavali me u redovnoj objavi, svih mojih kolumni.
Zato, ovu nagradu, doživljam kao i priznaje njima, kao urednicima i njihovim portalima. Hvala im, u lično ime, naših sugrađana do kojih stižu njihove informacije, kao i do naše dijaspore u cijelom svijetu.
Na kraju, još jednom, velika zahvalnost Bosanskom akademskom krugu, na dodjeli godišnje nagrade, uz moje skromno saznanje da je istinski došla u prave ruke, uz obećanje i uvjerenje, da ću istim žarom, svim mojim intelektualnim, ljudskim i humanim vrlinama, nastaviti u svim daljim aktivnostima, za dobro svih građana Bosne i Hercegovine, kao i naše brojne i nezaboravne dijaspore.Ostali prilozi:
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00