Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija
ŽRTVA GENOCIDA U ZVORNIKU: OMERU SUBAŠIĆU KLANJANA DŽENAZA U GORNJOJ KALESIJI
Autor: AA
Objavljeno: 02. June 2018. 15:06:35


U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop Omera Subašića, koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine u 76. godini, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Kazan bašča, javlja Anadolu Agency (AA).

Svake godine, prvog dana u junu u Gornjoj Kalesiji se klanjaju kolektivne dženaze žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Zvornika. Današnju dženazu, kada je ukopana samo jedna žrtva, prevodio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, a na području općine Kalesija proglašen je Dan žalosti.

Ubijeni Subašić je po zanimanju bio limar. Penzionerske dane provodio je u svom gradu na Drini, gdje je živio s porodicom. Kemal Kadrić, Zvorničanin koji sada živi u Sarajevu i kojem je rahmetli Subašić bio tetak, ispričao je novinarima o monstruoznim ubistvima koja su se prvog dana napada, 8. aprila 1992. godine desila u centru Zvornika, a koje su počinili pripadnici zloglasne Arkanove grupe.

"On i jedan komšija zajedno su stradali, a njihove su supruge bile tu u blizini i vidjele su šta se desilo. Prvo su ih ubili pucajući im u glavu, a onda su ih zaklali i zatim im se trag izgubio. Jedan je komšija nađen prije dvije godine, a moj tetak Omer pred kraj prošle godine. Ti zločinci još nisu uhvaćeni ni procesuirani iako imaju jaki snimci svih tih 10-15 Arkanovaca. Znaju im se lica i imena i sve živo, ali eto još ništa nije uspješno završeno", naveo je Kadrić.

Članovi porodica zvorničkih žrtava ogorčeni su zbog sporosti procesa traženja svojih najmilijih, te zbog neotvaranja masovnih grobnica i političkim potezima u pravosudnim institucijama zbog kojih se zločinci ne kažnjavaju.

"Nismo zadovoljni identifikacijom i žalosno je da se za godinu dana jedno tijelo identifikuje", poručila je Amira Krdnić iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Zvornik.

S područja općine Zvornik od 1992. do 1995. godine nestalo je ukupno 1.976 osoba, a traže se posmrtni ostaci još 418 osoba.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: